Η συμφωνία Ισπανίας-Τουρκίας για εξοπλιστικά προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση Ισπανίας-Τουρκίας δεν είναι τυχαία, ειδικά μετά την υπογραφή μιας στρατιωτικής συμφωνίας-ορόσημο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. [EPA-EFE/STR]

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα μετά τη συμφωνία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα την Τετάρτη (17 Νοεμβρίου), ο Ερντογάν επαίνεσε τον Σάντσες ανακοινώνοντας εξοπλιστικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η Τουρκία, σε συνεργασία με την Ισπανία, κατασκεύασε το πλοίο αμφίβιας επίθεσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού “Anadolu”, το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε επίσης την κατασκευή ενός ακόμη μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου για τη χώρα του.

«Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο. Ίσως θα καταβάλουμε προσπάθειες και στον τομέα των υποβρυχίων. Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η στάση της Ισπανίας έναντι της Τουρκίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως “πρότυπο” από άλλα κράτη της ΕΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επενδύσεις περισσότερων από 600 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία.

«Η παρουσία της ισπανικής τράπεζας BBWA είναι το πιο συγκεκριμένο σημάδι εμπιστοσύνης στην Τουρκία», είπε. Η Ισπανία αντιτίθεται στο αίτημα της Ελλάδας για κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας από την αρχή των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για τις έρευνες φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο διεξάγοντας έρευνες για φυσικό αέριο στα χωρικά της ύδατα. Τον Οκτώβριο του 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή στους ομολόγους του της Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας, επισημαίνοντας την ανάγκη επιβολής εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κύριοι Ευρωπαίοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία. Ειδικότερα, για την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προήλθε από την Ιταλία και την Ισπανία.

Αθήνα και Ισπανική αντιπολίτευση ενοχλημένες

Το ισπανικό-τουρκικό φλερτ έχει ενοχλήσει την Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι είναι «αυτονόητο» ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ σε θέματα που αφορούν «τις σχέσεις με την Τουρκία και τις προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την τελευταία».

«Ο Σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη του τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Στην Αθήνα, οι επικριτές λένε ότι η προσέγγιση Ισπανίας-Τουρκίας δεν είναι τυχαία, ειδικά μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας-ορόσημο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση που το ένα μέρος δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτές εκτιμούν ακόμα ότι η Ισπανία δε βλέπει θετικά την αυξανόμενη εμπλοκή της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πολιτική Σάντσες για στενότερους δεσμούς με την Τουρκία προκάλεσε την κριτική του κύριου κόμματος της ισπανικής αντιπολίτευσης.

Ο Πάμπλο Κασάδο, ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Μετά την επίσκεψη του Σάντσες στην Τουρκία, εμείς στο Λαϊκό Κόμμα (PP) επαναλαμβάνουμε ότι υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινής πολιτικής ασφάλειας και μετανάστευσης στις διεθνείς μας σχέσεις», δήλωσε.