Η Ελλάδα στέλνει περισσότερους συνοριοφύλακες στον Έβρο

Ένας στρατιώτης φυλάει τα ελληνικά σύνορα έκτασης 200 χιλιομέτρων, μήκους 40 χιλιομέτρων και ύψους άνω των πέντε μέτρων. [EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS]

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε την Κυριακή (10 Οκτωβρίου) ότι η Ελλάδα θα στείλει επιπλέον 250 συνοριοφύλακες στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία, από όπου χιλιάδες αιτούντες άσυλο προσπάθησαν πέρυσι να εισέλθουν.

«Αυξάνουμε περαιτέρω τις δυνάμεις ασφάλειας προσλαμβάνοντας 250 νέους συνοριοφύλακες για την υποστήριξη της ελληνικής αστυνομίας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την επίσκεψή του στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Τον Φεβρουάριο του 2020, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τους μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διέλθουν τα σύνορα.

Ακολούθησαν μέρες συγκρούσεων μεταξύ των αιτούντων άσυλο στα σύνορα και της ελληνικής αστυνομίας, με την τελευταία να κατηγορεί την Τουρκική αστυνομία ότι έριξε δακρυγόνα εναντίον τους.

Μετά από αυτό το περιστατικό, η ελληνική κυβέρνηση επένδυσε σε ένα νέο αντι-μεταναστευτικό οπλοστάσιο που περιλαμβάνει κάμερες, ραντάρ και ένα σιδερένιο φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων και ύψους άνω των πέντε μέτρων, προκειμένου να καλύψει ένα μέρος των, έκτασης 200 χιλιομέτρων, συνόρων της με την Τουρκία που διασχίζει ο ποταμός Έβρος.

Η ελληνική αρχή πολιτικής αεροπορίας το Σάββατο ανακοίνωσε ότι ένα αερόστατο εξοπλισμένο με θερμική κάμερα μεγάλου βεληνεκούς, είχε αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον Αύγουστο για να βοηθήσει στην επιτήρηση των συνόρων.

Τα σύνορα επιτηρεί, ακόμα, ένα Zeppelin της ευρωπαϊκής διασυνοριακής υπηρεσίας Frontex – όπως μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τους ισχυρισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από μέσα ενημέρωσης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αθήνα αρνείται διαρκώς οποιαδήποτε παράβαση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς μεταναστών που καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν, τους ξεγύμνωσαν και τους λήστεψαν στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας πριν τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία.