Η Ελλάδα απειλεί με βέτο σε αποφάσεις της ΕΕ για τη Λιβύη αν δεν αποσυρθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο

dendias_haftar_2_ape_mpe [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε έντονα την απόφαση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα σε σύνοδο κορυφής με επικεφαλής τη Γερμανία (που λαμβάνει χώρα στις 19 Ιανουαρίου) για την κρίση στη Λιβύη. Είπε ότι είχε ήδη μιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ γι ‘αυτό και θα το έκανε και πάλι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με έδρα το Τμπορούκ – και επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Λιβύης (κοινοβουλευτικό όργανο σύμφωνα με τη συμφωνία ειρήνευσης υπό τον ΟΗΕ στην περιοχή), επισκέφθηκε την Αθήνα με εξαιρετική μυστικότητα.

Αυτή η επίσκεψη καθιστά το παζλ της μεσογειακής πολιτικής λίγο πιο περίπλοκο.

Ο Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν δεν ανακληθεί το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, η Ελλάδα θα απορρίψει κάθε λύση που προτείνεται για την κρίση στη Λιβύη και θα ασκήσει βέτο σε σχετικές αποφάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Προτού ξεκινήσει για τη Γερμανία, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με βάση το Τομπρούκ, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για να συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (17 Ιανουαρίου).

Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η άφιξη του αεροσκάφους του Haftar πραγματοποιήθηκε υπό εξαιρετική μυστικότητα για λόγους ασφαλείας. Χθες το βράδυ, πραγματοποίησε ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα και σήμερα το πρωί θα δει τον Μητσοτάκη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Haftar αντιτάχθηκε στην απόφαση του Βερολίνου να μην προσκαλέσει την Ελλάδα. Ο Haftar απέρριψε ως παράνομο το μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Fayez al-Saraj με έδρα την Τρίπολη που έχει την υποστήριξη και αναγνώριση των Ηνωμένων Εθνών.

Το Βερολίνο δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει δημοσίως γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη, η οποία θα εστιαστεί κυρίως στο τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη μέσω εμπάργκο όπλων και κατάπαυσης του πυρός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα παραστεί στη διάσκεψη, παραδέχθηκε ότι το Βερολίνο θέτει την ημερήσια διάταξη της διάσκεψης.

Εν τω μεταξύ, ύστερα από ερώτηση της Aline Robert από την EURACTIV της Γαλλίας, το Παρίσι επανέλαβε χθες την αντίθεσή του στο MoU Τουρκίας – Λιβύης. Η Αθήνα φαίνεται να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Παρίσι για το θέμα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που έχει υποστηρίξει δημοσίως την Ελλάδα τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

 

UPDATE:

Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει με «δυνάμεις» για την εκεχειρία στη Λιβύη

Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατηγό Haftar για όλα τα θέματα: την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε μια κατάπαυση του πυρός, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την ακύρωση των παράνομων μνημονίων», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χαφτάρ.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη «με δυνάμεις» για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της εκεχειρίας και του εμπάργκο όπλων. «Όλα αυτά είναι μια συμβολή στο μέλλον του λαού της Λιβύης. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα «.

[Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην euractiv.com με επιμέλεια Σαράντη Μιχαλόπουλου]

X