Η ΕΕ υποστηρίζει τη Λευκωσία και υπαινίσσεται κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστήριξαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου την Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις της τελευταίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

«Είμαι Κύπριος [στο συγκεκριμένο θέμα]», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, έθιξαν το ζήτημα της «επιθετικότητας» της Τουρκίας στην περιοχή, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της.

«Η ΕΕ είναι ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Η ΕΕ αποφάσισε να παρακολουθήσει στενά τις δραστηριότητες της Τουρκίας εκτός Κύπρου και να επανεξετάσει το θέμα κατά την επόμενη άτυπη σύνοδο κορυφής στις 28 Μαΐου ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στη EURACTIV ότι συγκεκριμένα μέτρα θα συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά ότι οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί προσεκτικά και ήρεμα.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

X