Η ΕΕ ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ιατρική έρευνα για τις ασθένειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Ένας τραυματισμένος πολίτης λαμβάνει θεραπεία στο Ιρακ. [Photo: © EU/ECHO/Peter Biro/Flickr]

Ο Μπιλ Γκέιτς, Αμερικανός επιχειρηματίας και πλέον φιλάνθρωπος, βρίσκεται σήμερα Πέμπτη (16 Φεβρουαρίου) στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει μια νέα έκθεση για την ιατρική έρευνα και την ανάπτυξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο η οποία αποδεικνύει ότι η ΕΕ έχει ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

Η έκθεση έκτασης 113 σελίδων προειδοποιεί επίσης για μια συνολική μείωση των δαπανών το 2015 – το έτος στο οποίο αναφέρεται – σε ασθένειες οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Αφρική και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η παγκόσμια χρηματοδότηση για ασθένειες και την ιατρική Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2015, ωθούμενη από τη μείωση των επενδύσεων του δημόσιου τομέα».

 

Ο Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, θα ανακοινώσει την έκθεση σε μια εκδήλωση των Friends of Europe, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα του, Bill και Melinda Gates.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι συνολικά € 2.85 δις επενδύθηκαν σε R&D για νόσους. Αυτό αντιστοιχεί σε μια πτώση 2,3% από το 2014, και είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος μείωσης της χρηματοδότησης (στοιχεία για το 2016 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα).

Η πιο αναλυτική εξέταση των στοιχείων, διαπιστώνει ότι η μείωση της χρηματοδότησης για την πρώτη βαθμίδα των εν λόγω ασθενειών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των κονδυλίων για τον HIV / AIDS. Συνολικά η χρηματοδότηση στην πρώτη βαθμίδα των σοβαρών ασθενειών υποχώρησε κατά 3,3%, με πτώση 5,4% για τον ιό HIV / AIDS, της ελονοσίας κάτω από 3% και αύξηση όμως για την φυματίωση μόνο κατά 0,5%.

Η χρηματοδότηση για τη δεύτερη βαθμίδα ασθενειών μειώθηκε επίσης, κατά 5,9%. Αυτές είναι ασθένειες όπως η διάρροια, ο δάγκειος πυρετός, η ηπατίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία. Τέλος, οι ασθένειες τρίτης κατηγορίας, όπως η λέπρα, ο ρευματοειδής πυρετός και το τράχωμα, η καθεμία λαμβάνει λιγότερο από το 0,5% της παγκόσμιας χρηματοδότησης R&D, ώστε οι αλλαγές τους ήταν αμελητέες.

Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από χώρες υψηλού εισοδήματος, κυρίως τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ το 2015 αύξησε τη χρηματοδότησή της κατά 20%, ξεπερνώντας έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χρηματοδότηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά $22 εκατομμύρια και των ΗΠΑ κατά $44 εκατομμύρια.

Η ΜΚΟ, Deutsche Stiftung Weltbevölkerung, χαιρέτισε την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ. «Είναι προφανώς μια καλή είδηση ότι, αντίθετα με την στάση των άλλων σημαντικών δωρητών, η ΕΕ αυξάνει τα χρήματα που δαπανά για R&D.

Η ΕΕ έχει σαφώς δεσμευτεί για την έρευνα σε ασθένειες όπως τον HIV και το AIDS και την ελονοσία, έρευνα η οποία όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά και δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ευρώπη, δήλωσε η Cecile Vernant, επικεφαλής του γραφείου της DSW ΕΕ. «Συνολικά, η χρηματοδότηση για την παγκόσμια έρευνα για την υγεία συνεχίζει να μειώνεται, και τα διαφαινόμενα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με το Brexit και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ότι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επενδύει και να συνεχίσει να παραμένει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας καινοτομίας για την υγεία».