Η ΕΕ θα ανανεώσει την υποστήριξή της στα Δυτικά Βαλκάνια

«Έχουμε παραμελήσει τα Βαλκάνια και τώρα βλέπουμε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εύθραυστη», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ [Dennis Jarvis/ Flickr]

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεσμευτούν για την «κατηγορηματική υποστήριξη» στα Βαλκάνια σήμερα (9 Μαρτίου), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιρροή και να ανανεωθεί η προθυμία της περιοχής να ενταχθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Οι ηγέτες θα δεσμευτούν σε δείπνο σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ως αντίδραση στο συναγερμό που έχει χτυπήσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ενδεχόμενη αποτυχία του σχεδίου της ΕΕ να μετασχηματίσει τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων σε ισχυρές δημοκρατίες της αγοράς. Σε κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες θα επαναβεβαιώσουν την «κατηγορηματική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Αν και η δήλωση δεν κατονομάζει κάποια χώρα, αυτό ισοδυναμεί με δέσμευση για τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Κοσσυφοπέδιο, του Μαυροβούνιου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

Διπλωμάτες οι οποίοι προετοίμασαν τη συνοδό κορυφής, δήλωσαν ότι οι ηγέτες δεν θα αναφερθούν δημόσια στη Ρωσία με βάση το όνομα δημοσίως και δεν θα περιγράψουν την πολιτική της ΕΕ για τα Βαλκάνια. «Έχουμε παραμελήσει τα Βαλκάνια και τώρα βλέπουμε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εύθραυστη», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ ο οποίος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποτίμησε τόσο την προσπάθεια μετασχηματισμού των Βαλκανίων όσο και την απόπειρα της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της εκεί.

«Αν δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τα Βαλκάνια, τα οποία βρίσκονται μέσα στην Ευρώπη, πώς μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε να παίξουμε ένα ρόλο στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ευρώπη;», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης. Η Ρωσία αντιτίθεται στην ένταξη των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ, αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και αντιτίθεται σθεναρά την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

X