Η ΕΕ ενισχύει την συνεργασία με Λιβύη για το μεταναστευτικό

Μετανάστες στις ακτές της Λιβύης. [CSDP EEAS/Flickr}]

Η ΕΕ θα μπορούσε σύντομα να εντατικοποιήσει την εκπαίδευση και να ενισχύσει τον εξοπλισμό της ακτοφυλακής της Λιβύης για την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών στα ύδατα της βορειοαφρικανικής χώρας, σύμφωνα με μια πρόταση της ΕΕ η οποία είδε το φως της δημοσιότητας από το AFP το Σάββατο (21 Ιανουαρίου).

Η Μάλτα, η οποία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, συνέλαβε την ιδέα ως βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αποτροπή μια νέας έξαρσης της λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη, όταν έρθει η άνοιξη. Η ναυτική αντιμεταναστευτική δύναμη επέμβασης της ΕΕ, γνωστή ως Επιχείρηση Sophia, δεν έχει ακόμα την έγκριση ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την Τρίπολη για να επιχειρήσει στα ύδατα της Λιβύης. Η πρόταση της Μάλτας για «ενδυνάμωση των Λιβυκών δυνάμεων» αμφισβητεί κατά πόσον είναι «πολιτικά ρεαλιστικό» να αναμένει κανείς ότι οι ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ θα είναι σε θέση να επιχειρούν εντός των υδάτων της Λιβύης κατά τους προσεχείς μήνες.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει επομένως τη δημιουργία μιας «γραμμής προστασίας πολύ πιο κοντά στα λιμάνια προέλευσης» των σκαφών των λαθρεμπόρων, σύμφωνα με την πρόταση. Αυτή βρίσκεται στα ύδατα της Λιβύης, «με τις δυνάμεις της Λιβύης στην πρώτη γραμμή, αλλά και με την ισχυρή και διαρκή στήριξη της ΕΕ», αναφέρεται στην πρόταση, η οποία προετοιμάζεται από τη Μάλτα σε συμφωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τη Λιβυκή ακτοφυλακή, την οποία άρχισε να εκπαιδεύει η ΕΕ και να της παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το έγγραφο της Μάλτας αναφέρει ότι η ενισχυμένη στήριξη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης Sophia, αλλά επίσης ότι «το θέμα της χρηματοδότησης πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα προτεραιότητας για τις μελλοντικές εκπαιδεύσεις». Ο υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης επιδιώκει να τερματίσει χρόνια της ανομίας μετά την ανατροπή το 2011 του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά έχει εγκλωβιστεί σε ένα αγώνα για την εξουσία, με αντίπαλο μια αντίπαλη διοίκηση στην ανατολική Λιβύη.

Η πρόταση της ΕΕ έθεσε, επίσης, τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των δεσμών της με τους γείτονες της Λιβύης, την Τυνησία και την Αίγυπτο για την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η Μάλτα θέλει επίσης να κάνει μια συμφωνία με τη Λιβύη παρόμοια με την συμφωνία με την Τουρκία, η οποία έχει επιβραδύνει σημαντικά την ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το κύριο σημείο εισόδου για την Ευρώπη.

Οι αφίξεις στην Μεσογειακή διαδρομή, με τη Λιβύη ως την κύρια πηγή προέλευσης, φτάνουν σε περισσότερους από 180.000 μετανάστες οι οποίοι κατάφεραν να μεταβούν στην Ιταλία το περασμένο έτος, σε σύγκριση με τους 170.100 το 2014. Η πρόταση μπορεί να είναι έτοιμη πριν από την σύνοδο των 28 ηγετών στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου.