Η ΕΕ αποκάλυψε το σχέδιο της για την ανοικοδόμηση της Συρίας

Η Μογκερίνι

Η ΕΕ παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα την Τρίτη (14 Μαρτίου) για να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας, αποκαλώντας το «μέρισμα» το οποίο θα ενθαρρύνει τα εμπόλεμα μέρη να καταλήξουν σε μια  ειρηνευτική συμφωνία.

Πριν από την συνδιάσκεψη για την Συρία στις 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε προτάσεις οι οποίες κυμαίνονται από την αποναρκοθέτηση μέχρι και τη διοργάνωση εκλογών. «Πάρα πολλές φορές η διεθνής κοινότητα δεν έχει προετοιμάσει την περίοδο μετά τον πόλεμο. Αυτή τη φορά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η Μογκερίνι επίσης δήλωσε ότι η ΕΕ «βλέπει πέρα από την τρέχουσα κατάσταση ως μέρισμα για την ειρήνη το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία να κάνουν αναγκαίους συμβιβασμούς».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχει πιέσει τα κράτη μέλη  της ΕΕ να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην μεταπολεμική Συρία, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λάθη τα οποία έγιναν στη Λιβύη και το Ιράκ, όταν η διεθνής κοινότητα τις εγκατέλειψε στην τύχη τους με καταστροφικά αποτελέσματα. Η Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει όταν υπάρξει μια «πραγματική πολιτική μετάβαση» από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ σε μια νέα κατάσταση.

Η διάσκεψη της 5ης  Απριλίου, θα δώσει την ευκαιρία στα εμπλεκόμενα μέρη να αρχίσουν συντονισμό των προσπαθειών τους, είπε.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε τη σημασία της εμπλοκής και άλλων περιφερειακών παικτών – ειδικά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αντιτίθεται στον Άσαντ, και του Ιράν το οποίο στηρίζει τον πρόεδρο και απορρίπτει το αίτημα περί παραίτησής του. Ένα συνοδευτικό έγγραφο το οποίο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια με σκοπό την υποστήριξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την ασφάλεια, την αποναρκοθέτηση και την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός. Η Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 9,4 δισ €, εκ των οποίων σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο είχαν δαπανηθεί στο εσωτερικό της Συρίας σε διάφορες ανθρωπιστικές αποστολές.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών – ύδρευση, υγεία και εκπαίδευση – για να αποδείξει ότι η ειρήνη παρέχει πραγματικά οφέλη, ανέφερε το έγγραφο. «Η ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος και την οργάνωση των εκλογών, ιδίως μέσω της συνδρομής στη διαχείριση των εκλογών και την αποστολή εκλογικών παρατηρητών της ΕΕ», πρόσθεσε το έγγραφο. Η Ένωση έχει υποστηρίξει με συνέπεια τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία έχει κοστίσει περίπου 320.000 ζωές και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους από το 2011.

Φόντο

 

X