Η Δανία τώρα υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, «ασαφές» το σχέδιο Μακρόν

«Υποστηρίζουμε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη χορήγηση καθεστώτος υποψηφιότητας στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ  στη EURACTIV στο Λουξεμβούργο. [EPA-EFE/SEAN GALLUP]

Σηματοδοτώντας μια αλλαγή στο ύφος της, η Κοπεγχάγη δήλωσε τώρα ότι υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, ιδίως αυτή της Ουκρανίας, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν για το μέλλον της ένωσης.

«Υποστηρίζουμε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη χορήγηση καθεστώτος υποψηφιότητας στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ  στη EURACTIV στο Λουξεμβούργο.

«Είναι σαφές ότι το έργο για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα είναι μια τεράστια προσπάθεια και η Δανία θα είναι εταίρος της Ουκρανίας σε αυτό», πρόσθεσε.

Ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Κοπεγχάγης και της Λισαβόνας, έχουν εκφράσει έντονη απροθυμία να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας πριν δουν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, με το επιχείρημα ότι εάν η Ουκρανία δεν βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας.

Ο Kofod δήλωσε επίσης ότι θα ήταν ικανοποιημένος που «έχουμε μεγαλύτερη εστίαση τώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, επειδή αυτό ήταν απαραίτητο για πολλά χρόνια».

«Η διαδικασία διεύρυνσης και η πολιτική γύρω από αυτήν, η επένδυση σε αυτήν, είναι πιο σημαντική από ποτέ», είπε, προσθέτοντας ότι η Κοπεγχάγη θα υποστηρίξει «σθεναρά» τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία που προχωρούν στη διαδικασία.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοκρατική προσέγγιση της διεύρυνσης, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθούμε ότι οι χώρες αυτές θα εκπληρώσουν τελικά τις απαιτήσεις τους για να γίνουν μέλη της ΕΕ σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, οικονομίας και άλλα», πρόσθεσε ο Κόφοντ.

Καμία αλλαγή συνθήκης

Ερωτηθείς από τη EURACTIV σχετικά με την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Κόφοντ  δήλωσε ότι δεν είναι αρκετά γνωστό τι θα συνεπαγόταν στην πράξη.

Τον Μάιο, ο  Μακρόν κατέθεσε μια πρόταση για μια νέα «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», η οποία θα επέτρεπε στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σήμερα εκτός του πλαισίου της ΕΕ να συμμετέχουν στενότερα στην ΕΕ.

«Το γεγονός ότι βοηθάμε τις γειτονικές μας χώρες, τις υποψήφιες για τις χώρες της ΕΕ, να έρθουν πιο κοντά στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και να τις βοηθήσουμε στο ταξίδι τους είναι κάτι που υποστηρίζουμε – αλλά όχι ως εναλλακτική λύση στη διαδικασία διεύρυνσης», δήλωσε ο Κόφοντ.

Απέρριψε επίσης την ιδέα της κατάργησης της ομοφωνίας στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής.

Η Δανία ήταν μεταξύ εκείνων των χωρών της ΕΕ που αντιτάχθηκαν στην έναρξη μιας διαδικασίας που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αλλαγή των συνθηκών του μπλοκ.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρότερο όταν οι 27 της ΕΕ είναι ενωμένοι γύρω από έναν κοινό στόχο και δεν θέλουν να δουν τα βασικά συμφέροντα των κρατών μελών να αλλάζουν», δήλωσε ο Κόφοντ.