Η Δανία θα συμμετέχει σε πιθανή ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία

«Αν χρειαστεί, η Δανία είναι έτοιμη να συμβάλει. Έχουμε δεκαετίες εμπειρίας σε αυτό το έργο και σίγουρα πιστεύω ότι η Δανία μπορεί να συμβάλει σε αυτό και να κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Bødskov την Τετάρτη (16 Μαρτίου) πριν από μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. [EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen]

Η Δανία είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες σε μια ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Morten Bødskov μετά την πρόταση της Πολωνίας να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αποστολή.

«Η κυβέρνηση της Δανίας είναι έτοιμη να προσφέρει στρατιώτες σε μια ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, εάν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει για να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας μετά την πρόταση της κυβέρνησης της Πολωνίας να διεξαχθεί μια διεθνής ειρηνευτική αποστολή.

«Αν χρειαστεί, η Δανία είναι έτοιμη να συμβάλει. Έχουμε δεκαετίες εμπειρίας σε αυτό το έργο και σίγουρα πιστεύω ότι η Δανία μπορεί να συμβάλει σε αυτό και να κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Bødskov την Τετάρτη (16 Μαρτίου) πριν από μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Δανία είναι επίσης έτοιμη να στείλει επιπλέον βοήθεια το συντομότερο δυνατό στις χώρες της Βαλτικής, εάν χρειαστεί να αμυνθούν.

«Έχουμε ισχυρή παρουσία στις χώρες της Βαλτικής με αεροσκάφη F16 και στρατιώτες και διατηρούμε εκεί ένα αρχηγείο. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε επιθυμία μπορεί να υπάρχει», δήλωσε ο Bødskov.

Την Τρίτη (15 Μαρτίου), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ρωσικό καθεστώς ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στη δανική κυβέρνηση.

«Οι Δανικές Δυνάμεις Άμυνας έχουν στείλει εξοπλισμό που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό αυτού του είδους της θηριωδίας. Επομένως, είμαστε πολύ ενήμεροι και συμμεριζόμαστε την ανησυχία», πρόσθεσε ο Bødskov.

Η Δανία έχει προηγουμένως εκφράσει τις ανησυχίες της για τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην περιοχή της Βαλτικής και έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Καθώς η Δανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι Δανοί στρατιώτες δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να συμμετάσχουν στη σύγκρουση που εκτυλίσσεται στο ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός Mette Frederiksen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για να ταξιδέψουν στην Ουκρανία» οι Δανοί εθελοντές που επιθυμούν να πολεμήσουν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.

(Charles Szumski | EURACTIV.com)