Η Αυστρία θα πιέσει για το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Αυστρία θεωρεί ιστορικά τον εαυτό της ισχυρό σύμμαχο των Δυτικών Βαλκανίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, αν και η ενταξιακή τους πρόοδος έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα πρέπει να τύχει παρόμοιας μεταχείρισης όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, που έλαβαν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ πριν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Η Αυστρία θεωρεί ιστορικά τον εαυτό της ισχυρό σύμμαχο των Δυτικών Βαλκανίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, αν και η ενταξιακή τους πρόοδος έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μία από τις δύο τελευταίες χώρες της περιοχής των έξι χωρών που δεν έχει λάβει ακόμη καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας θα χορηγηθεί ακόμη και πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ, αλλά αυτό «πρέπει να ισχύει και για άλλες υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας τη θέση της Αυστρίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή της ΕΕ στις 22 Ιουνίου.

Υπάρχει επίσης ανάγκη για «σαφή μηνύματα» για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Λόγω του ιστορικού της παρελθόντος και της μεγάλης διασποράς, η Αυστρία φέρει ιδιαίτερη ευθύνη για την περιοχή, είπε στους νομοθέτες.

Η υπουργός Ευρώπης, η συντηρητική Καρολάιν Εντστάντλερ, υποστήριξε τις δηλώσεις του. «Είναι ακατανόητο να μην αναγνωρίζεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το καθεστώς υποψήφιας χώρας», υπογράμμισε.

Η θέση της κυβέρνησης έχει την υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού SPÖ. Οι σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν τον ομοσπονδιακό καγκελάριο στην ανησυχία του να αντιμετωπιστούν όλες οι χώρες ισότιμα στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε ο Νεχάμερ.

Η Αυστρία σχηματίζει ένα τριμερές μπλοκ μαζί με την Κροατία και τη Σλοβενία για το θέμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ενόψει της συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου.