Η Αυστρία δεν θέλει να αλλάξει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, λέει ο ΥΠΕΞ

«Η αυστριακή πρόταση κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Η πρότασή μας είναι η σταδιακή ενσωμάτωση, (...) χωρίς να αλλάζει η ενταξιακή διαδικασία», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) την Τρίτη (21 Ιουνίου). [EPA-EFE/LAURENT GILLIERON]

Η Αυστρία δεν επιδιώκει μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας της ΕΕ και το non paper που υπέβαλε η Βιέννη οδήγησε σε «παρεξηγήσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι επικριτές ανέφεραν ότι το non-paper που απέστειλαν ο Σάλενμπεργκ και η υπουργός ΕΕ Καρολάιν Εντστάντλερ στα άλλα κράτη μέλη και στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζόζεπ Μπορέλ, αλλάζει την ενταξιακή προοπτική της ΕΕ.

«Η αυστριακή πρόταση κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Η πρότασή μας είναι η σταδιακή ενσωμάτωση, (…) χωρίς να αλλάζει η ενταξιακή διαδικασία», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) την Τρίτη (21 Ιουνίου).

Το non paper προτείνει την εισαγωγή ενδιάμεσων βημάτων στην πορεία προς την επίτευξη της πλήρους ένταξης. Οι υποψήφιες χώρες πρόκειται να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς.

«Μεταρρυθμίσαμε τη διαδικασία προσχώρησης μόλις πριν από δύο χρόνια», σχολίασε την Τρίτη (21 Ιουνίου) η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την πρόταση.

Ο Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι η Αυστρία ουδέποτε πρότεινε την αλλαγή της διαδικασίας προσχώρησης. «Το σύστημα λειτουργεί και πρέπει να το συνεχίσουμε», δήλωσε.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να υπάρχει η δυνατότητα για ένα κράτος να αντιμετωπίζεται πολιτικά σαν μέλος σε τομείς όπου έχει ήδη προσαρμοστεί καλά στην ΕΕ «χωρίς να χάνεται η προοπτική της πλήρους ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ.

Τέτοιοι τομείς θα μπορούσαν να είναι ο ενεργειακός τομέας, οι υποδομές μεταφορών ή η έρευνα.

Η πρόταση αυτή δεν αναφέρεται μόνο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ή στην τρέχουσα κατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σάλενμπεργκ δεν σχολίασε το γεγονός ότι το συχνά παρατεταμένο καθεστώς της υποψήφιας χώρας δεν οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά στα μπλοκαρίσματα των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης λόγο στα προτεινόμενα ενδιάμεσα βήματα.