Η αστυνομία της Τσεχίας θα «ξεσκονίσει» τον Μπάμπις

Το chateau στη Γαλλία αποκτήθηκε πριν ασχοληθεί με την πολιτική ισχυρίζεται τώρα ο Αντρέι Μπάμπις.

Η τσεχική αστυνομία θα εξετάσει την υπόθεση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος, σύμφωνα με τη μαζική διαρροή οικονομικών εγγράφων, γνωστών ως Pandora Papers, αγόρασε κρυφά ένα γαλλικό πύργο (Chateau) μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

«Η Εθνική Μονάδα για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος θα προβεί σε αυτή την έρευνα, όχι μόνο όσον αφορά τον Τσέχο Πρωθυπουργό, αλλά και σε περίπτωση όλων των Τσέχων πολιτών που είναι καταγεγραμμένοι σε αυτήν την υπόθεση», δήλωσε η Τσεχική Αστυνομία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ότι περίπου 300 Τσέχοι αναφέρονται στα έγγραφα της Πανδώρας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερα σχόλια. Ο Μπάμπις παραδέχτηκε ότι ο τρόπος που αγόρασε το ακίνητο ήταν ακατάλληλος για έναν πολιτικό, αλλά τόνισε ότι αυτό συνέβη το 2009 πριν μπει στην πολιτική.

Τα Pandora Papers αναλύθηκαν από τη μεγαλύτερη διεθνή ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι από 117 χώρες.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε ότι αυτές οι αποκαλύψεις αποσκοπούν να βλάψουν το κόμμα του ενόψει των εκλογών αυτής της εβδομάδας στην Τσεχία.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν την υπόθεση την Τετάρτη με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το γεγονός ότι ο Αντρέι Μπάμπις παραβιάζει τόσο τη νομοθεσία της ΕΕ όσο και της Τσεχίας ήταν ευρέως γνωστό. Αλλά η εξαπάτηση του τσεχικού φορολογικού συστήματος, το οποίο επιμείνατε να μεταρρυθμίσετε, είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας », έγραψε στο Twitter η Ομάδα του κεντροδεξιού ΕΛΚ.

«O Μπάμπις δεν είναι σε θέση να συμμετέχει στο Συμβούλιο της ΕΕ, έως ότου επιλυθεί η σύγκρουση συμφερόντων του και ξεκαθαρίσει η προέλευση των χρημάτων για την αγορά του Chateau! Οι συνάδελφοι του αρχηγοί των κυβερνήσεων πρέπει να τον αποκλείσουν!» έγραψε ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ.

Ο Μπάμπις θα συναντηθεί με τους ομολόγους του στην ΕΕ την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Κανένας άλλος ηγέτης της ΕΕ δεν έχει αναφερθεί άμεσα στα Pandora Papers μέχρι στιγμής.