Οι ασιατικές οικονομίες ψηφίζουν ΕΕ των 27 μετά το Brexit

Asien_Bd1 [Public Domain]

Οι μεγαλύτερες  ασιατικές οικονομίες επεσήμαναν την Τετάρτη (8 Φεβρουαρίου) ότι η προσοχή τους θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην μετά το Brexit ΕΕ των 27, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων που θα προκύψουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρέσβεις από την Ινδία – μια από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – και το Βιετνάμ, μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη οικονομία του ASEAN, μίλησαν σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες με τίτλο «Brexit -Επιπλοκές για την Ασία: Ανάπτυξη ή Πτώση;». Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ασιατικών Σπουδών.

Αυτό που διακυβεύεται είναι ένα σημαντικό στοίχημα της συντηρητικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, της οποίας τα ηγετικά στελέχη αναφέρονται συχνά και αφορά την οικοδόμηση νέων οικονομικών δεσμών με την «Κοινοπολιτεία» (πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία) ως έναν από τους νέους εμπορικούς ορίζοντες που ανοίγονται με το Brexit. Αλλά στην πραγματικότητα, ούτε η Ινδία (πρώην αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου), ούτε το Βιετνάμ (έτοιμη να επικυρώσει μια σημαντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) με την ΕΕ) φαίνεται να επιθυμούν μια πιο ενεργητική στάση όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ΕΕ.

Ο Πρέσβης Manjeev Singh Puri, εκπρόσωπος της Ινδίας στην ΕΕ, δήλωσε: «[Πλέον] παρατηρούμε δύο σύνολα κυριαρχιών [το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ]». Τι θα κάνουμε αναμένοντας το 2019 [καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή του άρθρου 50 για το Brexit], δεν το γνωρίζω». Και προσέθεσε: «[Για την Ινδία], τα 28 [κράτη μέλη της ΕΕ] είναι καλύτερα … αλλά 27 είναι επίσης πολλά. Είναι αυτονόητο».

Ο Singh Puri επεσήμανε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Ινδία, και ότι η« άμεση επίπτωση »του Brexit στις 23 Ιουνίου είναι ότι «η Ινδία αντικατέστησε τη Μεγάλη Βρετανία ως η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, λόγω της πτώσης της λίρας».

Ενώ κράτησε διπλωματική στάση για την συνεχιζόμενη σημασία και ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Singh Puri επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της σημερινής ΕΕ, η νούμερο ένα εξαγωγική αγορά της Ινδίας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της Ινδίας από την ΕΕ είναι η Γερμανία – υπαινισσόμενος την πιθανή ισορροπία δυνάμεων σε οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΒ-Ινδίας. Προσέθεσε ότι η ΕΕ παραμένει «κρίσιμης σημασίας για εμάς».

Βιετνάμ

Ο Πρέσβης του Βιετνάμ στην ΕΕ (και πρώην πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο), Vuong Thua Phong τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι «ένας παραδοσιακός εταίρος» του Βιετνάμ. Η σχέση ξεκίνησε μόλις το 1970, προσέθεσε, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια «ισχυρή οικονομία στο πλαίσιο των G7», λέγοντας ότι ελπίζει οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν δίκιο όταν λένε ότι η Βρετανία «θα εγκαταλείψει την ΕΕ, όχι την Ευρώπη».

Αλλά τόνισε ότι το Βιετνάμ είναι «πολύ πρόθυμο να έχει επικυρωθεί η ΣΕΣ [με την ΕΕ] πριν το Brexit». Και ο Thua Phong αναρωτήθηκε φωναχτά για την «ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», στο ενδεχόμενο ενός «δεύτερου δημοψηφίσματος στην Σκωτίας».

Οι υπάρχουσες ΣΕΣ

Η πολυπλοκότητα που αντιμετωπίζει η εν τη γενέσει της ομάδα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύφθηκε από τον Pascal Kerneis, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υπηρεσιών, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση.

Ανέτρεξε μέσα από τις τέσσερις κατηγορίες των ΣΕΣ της ΕΕ, από αυτές που έχουν επικυρωθεί, στις «αδρανείς», στις ενεργές, στις επικείμενες – επισημαίνοντας ότι με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις (συγκεκριμένα με την Ιαπωνία, τις χώρες της Mercosur, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Μεξικό και την Τυνησία), το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πιθανότατα να συνεχίσει να τις στηρίζει, ενώ είναι ακόμα μέλος της ΕΕ, και όταν αποχωρήσει να τις μετατρέψει σε διμερείς συμφωνίες.

Επικεντρώνοντας στις συνεχιζόμενες ΣΕΣ είναι απίθανο – κατά την άποψή του – να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019, όπως αυτές με την Τουρκία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή (υπό αναθεώρηση), την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν «πολλοί εναπομείναντα μέρη στον κόσμο όπου η Βρετανία θα έχει 100% ελευθερία δράσης», δηλαδή θα μπορεί να προχωρήσει σε νέες εμπορικές συμφωνίες με τα υπάρχοντα πρότυπα. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο Διευθυντής Διεθνούς Πολιτικής της Ένωσης για το Εξωτερικό Εμπόριο, Δρ Πιερ Γκρένινγκ, στάθηκε στο επίπεδο της έκθεσης σε κινδύνους από το Brexit για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είτε ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε έχουν απλά εμπορική παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και εκείνες που εξάγουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αισθάνομαι ότι εκείνες με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν κάποια εμπόδια», δήλωσε απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο περίπου 60 ακαδημαϊκών και σε επικεφαλής επιχειρήσεων.

Ο Γκρένινγκ προειδοποίησε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών και όχι τον κατασκευαστικό ή την ενέργεια, θα δυσκολευτεί να προχωρήσει σε νέες εμπορικές συμφωνίες. Αν και θεωρητικά μια διμερής εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με μια ασιατική οικονομία «θα μπορούσε να είναι ταχύτερη» από εκείνη με την ΕΕ, προσέθεσε ότι «οι υπηρεσίες είναι πιο πολύπλοκες στις διαπραγματεύσεις, παρά το εμπόριο».