Οι αλλαγές στην μπλε κάρτα θα δώσουν ώθηση στον τομέα τεχνολογίας της ΕΕ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος [European Commission]

Αλλαγές στο χαοτικό καθεστώς θεωρήσεων της ΕΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με προσφιλέστερους τους τομείς της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο  σύστημα της ΕΕ για την μπλε κάρτα, που εγκρίθηκε το 2009 και έχει αποδειχθεί ανεπαρκές και μη ελκυστικό μέχρι σήμερα. Η ύπαρξη περιοριστικών προϋποθέσεων εισδοχής, καθώς και παράλληλων κανόνων, όρων και διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο, έχει περιορίσει τη χρήση του. Μόνο το 31% των μεταναστών με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο σε χώρες του ΟΟΣΑ επέλεξε ως προορισμό του την ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που διαθέτουν προσόντα επιλέγουν άλλους προορισμούς, οι οποίοι ανταγωνίζονται οικονομικά την ΕΕ. Μεταξύ του 2012, όταν οι πρώτες άδειες δόθηκαν, και του  2014, μόνο 30.480 μπλε κάρτες  εγκρίθηκαν. Η Γερμανία  ενέκρινε κοντά στο 90% αυτών των θεωρήσεων.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε  το πρόγραμμα « μη ελκυστικό, άγνωστο και κατακερματισμένο» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες (7 Ιουνίου) στο Στρασβούργο.

Πρόσφυγες που ζουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα. Όμως, η εκτελεστική εξουσία επιμένει ότι το πρόγραμμα θα έχει ως στόχο τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες και δεν θα αντικαταστήσει τα προγράμματα για τους αιτούντες άσυλο. «Αυτό δεν είναι για την υποστήριξη εκείνων που είναι ευάλωτοι», είπε ο Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εταιρείες αγωνίζονται πλέον για την πλήρωση θέσεων εργασίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Οι χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν οι ίδιες εάν θα εγκρίνουν την έκδοση βίζας και σε ποιες ς αιτήσεις  θα δώσουν προτεραιότητα ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία εξαιρούνται από τους κανόνες. «Αυτό είναι για την ενδυνάμωση όσων φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ενδυνάμωση της ΕΕ», δήλωσε ο Αβραμόπουλος. Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι λιγότερο δημοφιλείς για μορφωμένους ξένους εργάτες σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Οι τεχνολογικές  ενώσεις  έχουν ζητήσει  από την εκτελεστική εξουσία να αλλάξει τους κανόνες της  βίζας για να προσελκύσει περισσότερους επιχειρηματίες στην Ευρώπη. Ο Lenard Koschwitz, διευθυντής των υποθέσεων της ΕΕ για την ομάδα λόμπι Συμμαχία για Startups, έγραψε χθες σε ένα άρθρο  γνώμης  στην EurActiv.com.  ότι η Ευρώπη έχει «αιμορραγία από  ταλέντο» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία

Ποιο χαλαροί κανόνες στο πλαίσιο του νέου προγράμματος μπλε κάρτας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την βιομηχανία τεχνολογίας της Ευρώπης να ανταγωνιστεί με άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον Catriona Meehan, διευθυντή πολιτικής της ΕΕ για το App Developers Alliance. Ο σύλλογος ισχυρίζεται ότι η αγορά για online εφαρμογές στην ΕΕ αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και θα είναι αξίας 63 δισ € από το 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, θα υπάρξουν κοντά σε 800.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας από το 2020 και περίπου 1 εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης.

 

X