Η Αυστρία ζητάει πανευρωπαϊκή απαγόρευση για τις εκδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος για τον Ερντογάν

[unaoc/Flickr]

Οι Τούρκοι πολιτικοί θα πρέπει να εμποδίζονται από να κάνουν πολιτική εκστρατεία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν την Κυριακή (5 Μαρτίου), στηρίζοντας την απόφαση ορισμένων γερμανικών πόλεων την περασμένη εβδομάδα να ακυρώσουν εκδηλώσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα.

«Μια συλλογική αντίδραση της ΕΕ για την πρόληψη αντίστοιχων εκδηλώσεων είναι λογική, έτσι ώστε μεμονωμένες χώρες όπως η Γερμανία, όπου οι εκδηλώσεις απαγορεύονται να μην καταλήξουν να είναι μοχλός πίεσης από την Τουρκία», δήλωσε ο Κερν στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Η Άγκυρα προσπάθησε να επηρεάσει ψηφοφόρους μεταξύ των τριών εκατομμυρίων τουρκικής καταγωγής πολιτών της Γερμανίας – η μεγαλύτερη εκτός Τουρκίας – να υποστηρίξουν την επέκταση αρμοδιότητες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα δημοψήφισμα 16 Απριλίου. Πολλές γερμανικές πόλεις εμπόδισαν τις εμφανίσεις από τους υπουργούς Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και την ασφάλεια.

Οι ακυρώσεις έχουν εξοργίσει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία κατηγόρησε το Βερολίνο ότι επιδιώκει να υπονομεύσει την  εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Σε ένα συλλαλητήριο την Κυριακή, ο Ερντογάν συνέκρινε την απόφαση με «ναζιστικές πρακτικές», δήλωση η οποία με την σειρά της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.

Διπλωματικές εντάσεις

Οι εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και της Άγκυρας βρίσκονταν ήδη στο υψηλότερο σημείο μετά την σύλληψη ενός γερμανο-τούρκου δημοσιογράφο την περασμένη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου), με κατηγορίες τις οποίες η Γερμανία θεωρεί αβάσιμες. Ωστόσο, οι γερμανικές αντιδράσεις έχουν μετριαστεί υπό το φόβο να τεθεί σε κίνδυνο συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία σχετικά με μεταναστευτικό. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το Σάββατο κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ να εξομαλύνει την ένταση και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται να συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ  επέμεινε ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία της γνώμης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Και ο ίδιος καταδίκασε τη σύλληψη του δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt Deniz Γιουτζέλ από την Τουρκίας την περασμένη Δευτέρα με την κατηγορία της τρομοκρατίας ως «λάθος και δυσανάλογη». Αλλά «εκτός από την απαραίτητη κριτική, εμείς δεν θα δικαιώσουμε εκείνους που θέλουν να χύσουν τη χολή τους στις τουρκο-γερμανικές σχέσεις», συνέχισε ο Γκάμπριελ». Η γερμανο-τουρκική φιλία είναι βαθύτερη από τις διπλωματικές εντάσεις τις οποίες βιώνουμε τώρα».

Μια πανίσχυρη Προεδρία

Ο αυστριακός ηγέτης Κερν δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι οι μακροχρόνιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλειφθούν για την αντιμετώπιση από τον Ερντογάν της «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη με μια χώρα που έχει αποστασιοποιηθεί από τα δημοκρατικά πρότυπα και τις αρχές κράτους δικαίου εδώ και επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κερν.

«Με την εισαγωγή ενός προεδρικούς συστήματος ο Ερντογάν θα αποδυναμώσει περαιτέρω το κράτος δικαίου στην Τουρκία, θα μειώσει διάκριση των εξουσιών σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ». Οι Τούρκοι πολίτες θα ψηφίσουν στις 16 Απριλίου για το αν θα δώσουν στον Πρόεδρο Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να υπογράφει διατάγματα, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διαλύσει το κοινοβούλιο σε περιόδους κρίσης. Μερικοί θεωρούν τα παραπάνω ως μια προσπάθεια υφαρπαγής της εξουσίας και μια προσπάθεια να παρακαμφθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις ενέργειες του προέδρου.