Η Αυστρία θα απαγορέψει και επίσημα στον Ερντογάν να κάνει καμπάνια στο έδαφος της

Η απόφαση της Αυστρίας θα εξοργίσει λογικά τους υποστηρικτές του Ερντογάν [Orlok/ Shutterstock]

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας είναι έτοιμο να αποφασίσει εάν θα απαγορεύσει και επισήμως τους ξένους πολιτικούς να κάνουν πολιτικές εκστρατείες στο έδαφός της. Η Euractv Γερμανίας αναφέρει. 

Οι Αυστριακοί βουλευτές συμφώνησαν, σε νομικά μέτρα τα οποία αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το να αποσπάσει υποστήριξη στην Αυστρία, πριν από το σημαντικό δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Στο μέλλον, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να απαγορεύει εκστρατείες και θα απαγορεύεται στο μέλλον το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν να κινητοποιεί τους υποστηρικτές του στη δημοκρατία των Άλπεων. Η τροποποίηση θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα από την κάτω βουλή της Αυστρίας, το Εθνικό Συμβούλιο.

Η Βιέννη είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να αποτρέψει τον Ερντογάν από το να εκστρατεύσει ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. Αλλά η μεγαλύτερη τουρκική ένωση της Αυστρίας, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το ΑΚΡ, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να οργανώσει καμία εκδήλωση αυτού του είδους. Εάν άλλες, μικρότερες, θα αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο, δεν είναι ακόμη σαφές. Αλλά η κυβέρνηση θέλει να το επιθυμεί να λήξει το θέμα το συντομότερο δυνατό. Ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα έχει ήδη προετοιμάσει ένα σχέδιο νόμου. Για να δείξει ότι η νομοθεσία αυτή δεν στοχεύει ειδικά στον Ερντογάν, η αυστριακή κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική, εξήγησε ο Σομπότκα. Τα νομικά μέτρα θα περιλαμβάνουν απαγορεύσεις οι οποίες θα είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Εκδηλώσεις μπορούν ήδη να ακυρωθούν εάν η ασφάλεια ή το δημόσιο συμφέρον τίθενται σε κίνδυνο. Ωστόσο, ο υπουργός Καγκελαρίας Thomas Drozda δήλωσε ότι η Αυστρία δεν μπορεί να επικαλείται την έλλειψη πυροσβεστήρων ή συναγερμών καπνού. Ο Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους θρησκευτικούς ηγέτες, επιβεβαίωσε την αντίθεσή του στην προτεινόμενη απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια κτίρια. Πρόσφατα, μια ένωση δικαστών ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των θρησκευτικών ή ιδεολογικών σύμβολα από την αίθουσα των δικαστηρίων. Αλλά ο Κερν είναι ενάντια σε ένα τέτοιο μέτρο, επειδή ο ίδιος το θεωρεί ως περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και της αξιοπρέπειας των γυναικών. Ωστόσο, ο καγκελάριος είναι επίσης υπέρ ενός νέου νόμου που θα απαγορεύει τη μαντίλα.

X