Η Αυστρία σχεδιάζει σύνοδο για το Προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ

O αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, τόνισε πως η Βιέννη σχεδιάζει σύνοδο για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή υπουργών και αξιωματούχων από κράτη των Βαλκανίων, της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, αλλά όχι από την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην εν λόγω σύνοδο, θα τεθούν υπό συζήτηση τα μέτρα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας από χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, ο κ. Ντόσκοτσιλ έκανε λόγο για μεγάλες ρωγμές στη συμφωνία, προειδοποιώντας ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για το τι θα συμβεί εάν αυτή πάψει να εφαρμόζεται».

Στη συνάντηση των υπουργών και των αξιωματούχων, τη Δευτέρα, συμμετείχαν 10 κράτη της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης (Κεντροευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία), τα οποία είναι οι: ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία, Τσεχία και Αυστρία.

Όπως είπε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας, θα επιδιώξει να γίνει νέα συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών των χωρών αυτών τις προσεχείς εβδομάδες.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να προσκληθούν υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, αλλά όχι της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η Αθήνα είχε ανακαλέσει την Ελληνίδα πρέσβειρα στη Βιέννη έπειτα από μια παρόμοια σύνοδο που είχαν συγκαλέσει οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας τον χειμώνα.

X