Γκουτέρες: Οι πολιτικοί δεν προστάτευσαν τους «χαμένους της παγκοσμιοποίησης»

Ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες [Commission]

Ο νέος Γενικός Γραμματές του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε χθεσινή του δήλωση ανέφερε ότι δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία από τους πολιτικούς στους «χαμένους της παγκοσμιοποίησης» σε πλούσιες, εξωθώντας τους πολίτες στην υιοθέτηση εθνικιστικής ατζέντας, γεγονός που αποτυπώθηκε στις εκλογές των ΗΠΑ και στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Ο Γκουτέρες, πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας που εξελέγη τον Οκτώβριο για να αναλάβει την θεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, δήλωσε σε συνέντευξη του στη Λισσαβόνα ότι η συγκεκριμένη τάση έχει υπονομεύσει τη βούληση γιά υποδοχή των προσφύγων στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, ο κόσμος πρέπει να αποκαταστήσει τη διεθνή προστασία για τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, αλλά δεν θα είναι εύκολο, καθώς αναπτυγμένες χώρες στράφηκαν προς εθνικιστικές ατζέντες.

Στην προηγούμενη ιδιότητα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Γκουτέρες είχε επαινέσει την πολιτική της Γερμανίας για τους πρόσφυγες, ωστόσο είχε αποκαλέσει το σύστημα ασύλου της ΕΕ ως «δυσλειτουργικό».

Η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να διαχειριστεί την τεράστια εισροή των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στη Συρία. Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί έναν πολύ μικρό αριθμό προσφύγων και είναι πιθανό να δεχθούν ακόμη λιγότερους την επόμενη χρονιά.

«Το 2016, γίναμε μάρτυρες μιας δραματικής επιδείνωσης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (για τους πρόσφυγες)», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Αυτό το παράδειγμα ξεκίνησε στον ανεπτυγμένο κόσμο, στην Ευρώπη και εξαπλώνεται τώρα σαν ιός σε άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες συνέδεσε την αυξανόμενη αντίσταση στην υποδοχή των προσφύγων με τις ευρύτερες ανησυχίες που κυριαρχούν σχετικά με την παγκοσμιοποίηση.

«Δε νομίζω ότι μπορούμε να εξετάσουμε αποκλειστικά το θέμα των προσφύγων, νομίζω ότι είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα», ανέφερε στο συνέδριο για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Υπήρξε μια ομοφωνία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ότι η παγκοσμιοποίηση θα ωφελήσει τους πάντες, πρόσθεσε.

«Ωστόσο πολλοί άνθρωποι έμειναν πίσω… Στον ανεπτυγμένο κόσμο, (υπάρχουν) όσοι έχουν χάσει από την παγκοσμιοποίηση», ανέφερε. «Η πρόσφατη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις περιοχές που ανήκουν στη λεγόμενη ζώνη «Rust Belt»  στις ΗΠΑ, θεωρώ ότι αποτελεί μια σαφή απόδειξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ χάρη στην υποστήριξη ψηφοφόρων που έχουν δει τη δουλειά να χάνεται λόγω των χωρών με φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

«Έτσι, η παγκοσμιοποίηση δεν ήταν τόσο επιτυχής όσο ελπίζαμε και πολλοί άνθρωποι δεν οργίστηκαν μόνο λόγω αυτού, αλλά αισθάνονται ότι τα πολιτικά συστήματα και οι διεθνείς οργανισμοί δεν δίνουν προσοχή, ούτε παρείχαν κάποια φροντίδα», είπε ο Γκουτέρες.

Αυτό οδήγησε σε «ένα είδος εξέλιξης», στο οποίο τα αντισυστημικά κόμματα τείνουν να κερδίζουν τις εκλογές, ενώ στα δημοψηφίσματα κυριαρχεί η τάση για αντιδραστική ψήφο.

 

X