Γιούνκερ: H ΕΕ δεν θα πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ

[Ευρωπαϊκή Επιτροπή]

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ, δήλωσε χθες (16 Φεβρουαρίου) ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η αναπτυξιακή και η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσαν επίσης να υπολογιστούν ως ασφάλεια. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του έκανε όμως διαφορετικές δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία με τη δέσμευση του για απόσυρση από το ΝΑΤΟ, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του προϋπολογισμού τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν το 70% του προϋπολογισμού της συμμαχίας. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, προειδοποίησε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη ότι θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τις στρατιωτικές δαπάνες για να βεβαιωθούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μετριάσουν την υποστήριξή τους. «Ήταν ένα αμερικανικό μήνυμα για πολλά, πολλά χρόνια. Είμαι εναντίον στο να πιεζόμαστε για αυτό», δήλωσε ο Γιούνκερ σε ομιλία του στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Ανέφερε πως γνωρίζει ότι η Γερμανία δεν θα έχει πλέον ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού, αν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ από 1,22% που είναι τώρα. «Δεν μου αρέσει οι Αμερικανοί φίλοι μας να περιορίζουν την έννοια της ασφάλειας μόνο σε αυτό το πεδίο», είπε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν λογικό να καταλήξουμε σε μια «σύγχρονη πολιτική σταθερότητας», η οποία αποτελείται από διάφορα στοιχεία. «Αν κοιτάξετε τι κάνει η Ευρώπη για την άμυνα, καθώς και για την αναπτυξιακή βοήθεια, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια, η σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται μάλλον διαφορετική. Μια σύγχρονη αμυντική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην αύξηση των αμυντικών δαπανών», δήλωσε.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εναρμονίσουν πιο αποτελεσματικά τις αμυντικές τους δαπάνες», προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ, ωστόσο ήρθαν σε αντίθεση με τις δηλώσεις από τον επικεφαλή εκπρόσωπο του, τις οποίες έκανε την ίδια ημέρα. Ερωτήθηκε αν η Επιτροπή θα δεχόταν τα μέλη της ΕΕ, τα οποία θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες για την επίτευξη του στόχου του 2% αν θα μπορούν να διεκδικήσουν μια χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου σταθερότητας, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι περισσότερα πρέπει να γίνουν στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

«Η Επιτροπή υπέβαλε ένα φιλόδοξο πακέτο για την άμυνα, με σκοπό την αύξηση των αμυντικών δαπανών και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, το οποίο να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στις κρίσεις, και να ενισχύσει την συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς εταίρους μας». Προσέθεσε ότι η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στην συμφωνία ΕΕ – ΝΑΤΟ η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο κατά τη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας από τον Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. «Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 για πρώτη φορά ενέκρινε τους στόχους του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες για τα μέλη της ΕΕ τα οποία είναι επίσης σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου, αυτή η πρόσκληση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιλαμβάνει το στόχο των δαπανών του 2% του εθνικού ΑΕΠ για την άμυνα».

Λίγες ημέρες μετά από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο τότε υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ σόκαρε τους συμμάχους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή ρωσική επιθετικότητα προς τις χώρες της Βαλτικής, ότι εάν η Μόσχα τους επιτεθεί, θα αποφασίσει αν τις υπερασπιστεί μόνο μετά από την εξέταση του αν οι σύμμαχοι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς εμάς».

X