Γιλντιρίμ: Η Τουρκία καθαρίζει τα σύνορα για να εμποδίσει αύξηση της μεταναστευτικής ροής

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Τουρκία στοχεύει να καθαρίσει τα σύνορα της από μαχητές του ισλαμικού κράτους και άλλες ένοπλες ομάδες προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ροή μεταναστών και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρι να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του έθνους, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ την Παρασκευή (26 Αυγούστου).

Ο Γιλντιρίμ είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι το PKK βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής σε κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, η τελευταία σε μια σειρά από επιθέσεις για τις οποίες οι αρχές έχουν κατηγορήσει την ομάδα.

Έντεκα Τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε φορτηγό παγιδευμένο με βόμβες κοντά σε αστυνομικό αρχηγείο, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μια από τις ύπουλες επιθέσεις που πραγματοποιεί η άθλια τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ», πρόσθεσε.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όσον αφορά στη μεταναστευτική κρίση, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η οριστικοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών και η απελευθέρωση της βίζας.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι οι Δυτικοί της σύμμαχοι άργησαν να αντιδράσουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να πάρει πίσω την υπόσχεσή της να ανακόψει την ροή των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες τον Οκτώβριο.

Εντωμεταξύ εντείνονται οι φόβοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούσε να καταρρεύσει καθώς το ρήγμα μεταξύ των δυο πλευρών βαθαίνει.

Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά την κριτική της ΕΕ ότι οι εκκαθαρίσεις, στις οποίες προχώρησε μετά το πραξικόπημα, ενδέχεται να παραβιάζουν τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιήσει η Άγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας, σε αντάλλαγμα για την μετακίνηση χωρίς βίζα στην ΕΕ και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ένωση.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η μέχρι σήμερα επιτυχία του συμφώνου είναι εύθραυστη», δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις αρχές του Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «ήδη υπαινιχθεί αρκετές φορές ότι θέλει να την καταργήσει», ανέφερε ο Γιούνκερ.

Πρόσθεσε ότι αν αυτό συμβεί, «τότε μπορούμε να περιμένουμε μετανάστες να αρχίσουν να έρχονται και πάλι στην Ευρώπη».

«Αν το σύμφωνο καταρρεύσει, τότε η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα επηρεαστεί  καθώς αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου για περίπου ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ευρώπη κατά το περασμένο έτος.»

«Σαφέστατα ανησυχούμε», δήλωσε ο Υπουργός μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

«Αλλά προς το παρόν, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν δείχνει ότι η συμφωνία δεν γίνεται σεβαστή», είπε.