Γερμανία: Θετική εξέλιξη η εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ- ΗΠΑ

[Hayoung Jeon/EPA/EFE]

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης βελτιώνονται, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Julia Klöckner.

Ωστόσο, η αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ο όγκος της σόγιας που θα εισάγει η Ευρώπη δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

«Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό, τι επιθυμεί ο πρόεδρος Τραμπ; Δεν το γνωρίζω. Ας δούμε, αν θα συμβεί ή όχι », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η ΕΕ επρόκειτο να εισαγάγει 15,3 εκατομμύρια τόνους σόγιας στη συγκομιδή για το 2018/19.

Ο πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των αγροτών στις μεσοδυτικές πολιτείες, ύστερα από την ανακοίνωση ενός πακέτου βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προοριζόταν ως προσωρινή ενίσχυση στους καλλιεργητές που επλήγησαν από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

«Πολλοί Αμερικανοί αγρότες βρίσκονται υπό πίεση που προκλήθηκε κυρίως από τους δασμούς», δήλωσε η κ. Klöckner.

«Αν λάβετε υπόψη ότι πολλοί από αυτούς τους αγρότες είναι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ, θα συνειδητοποιήσετε ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό βοήθησε πραγματικά τον πρόεδρο να αντιληφθεί ότι αυτοί οι δασμοί μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς. Πλέον κινούμαστε προς μια πιο θετική κατεύθυνση», τόνισε.

«Αποτελούν θετική εξέλιξη οι συνομιλίες ΕΕ – ΗΠΑ και η αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης», κατέληξε η Γερμανίδα υπουργός.

Τραμπ: Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Η δέσμευση της ΕΕ να εισαγάγει περισσότερη σόγια από Αμερικανούς αγρότες αποτέλεσε βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων στη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να σταματήσει η εμπορική διαμάχη.

X