Γερμανία: O Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο με τα σχόλια περί «Ναζιστικών πρακτικών»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τα σχόλια του Ερντογάν «σοκαριστικά». [European Council]

Η Γερμανία προειδοποίησε με έντονο ύφος την Τουρκία χθες (19 Μαρτίου) ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει υπερβεί τα εσκαμμένα αφού κατηγόρησε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικά μέτρα» σε μια κλιμακούμενη διπλωματική διαμάχη.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκλωβιστεί σε μια εκρηκτική κρίση η οποία απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απρίλιου για την επέκταση των εξουσιών του Ερντογάν. Η διαμάχη ξέσπασε όταν οι αρχές στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε ορισμένους Τούρκους υπουργούς να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα στο έδαφoς τους, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι το πνεύμα της ναζιστικής Γερμανίας είναι ανεξέλεγκτο στην Ευρώπη.

«Όταν εμείς τους αποκαλούμε Ναζί αυτοί οι (Ευρωπαίοι) νιώθουν άβολα. Συντάσσονται με αλληλεγγύη. Ειδικά η Μέρκελ», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του την Κυριακή.

«Αλλά τώρα παίρνεις ναζιστικά μέτρα», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην Μέρκελ, χρησιμοποιώντας το άτυπο «εσύ» στα τουρκικά.

«Ενάντια σε ποιους; Στους Τούρκους αδελφούς μου πολίτες της Γερμανίας και στους αδελφούς υπουργούς μου». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τα σχόλια του Ερντογάν «σοκαριστικά».

«Είμαστε ανεκτικοί, αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι», δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. «Για αυτό έχω αφήσει τον Τούρκο ομόλογό να μάθει ότι έχουμε υπερβεί τα όρια». Η Julia Klöckner, αντιπρόεδρος του κόμματος CDU της Μέρκελ, αντέδρασε επίσης οργισμένα στα σχόλια αυτά. «Έχασε ο Ερντογάν το μυαλό του;», είπε, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι παροτρύνει την ΕΕ να παγώσει την «οικονομική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ» στην Τουρκία.

«H Γερμανία πίσω από το πραξικόπημα;»

Πατρίδα για 1,4 εκατομμύρια Τούρκους ψηφοφόρους, η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά του κόσμου, αλλά η σχέση μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων έχει σχεδόν διαλυθεί από την τωρινή κρίση. Η Τουρκία αντέδρασε οργισμένα σε ένα συλλαλητήριο Φρανκφούρτη το Σάββατο (18 Μαρτίου) υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, κατηγορώντας τη Γερμανία για δύο σταθμά.

«Χθες (Σάββατο), η Γερμανία ενεπλάκη σε ένα άλλο σκάνδαλο», δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος τύπου Ιμπραήμ Καλίν στο CNN-Turk. Δήλωσε ότι ο Γερμανός πρέσβης είχε κληθεί, αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από το Βερολίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές «ως το χειρότερο παράδειγμα διπλών προτύπων» με αφορμή φιλοκουρδικής συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα απαγόρεψε τη διοργάνωση συγκεντρώσεων από Τούρκους υπουργούς. Πολλοί διαδηλωτές κράδαιναν σύμβολα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Άγκυρα επίσης αντέδρασε με αγανάκτηση μετά τη δήλωση του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας ότι δεν έχει πεισθεί από τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιούλιου με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν.

Ο Καλίν δήλωσε ότι η Ευρώπη προσπαθεί να «ξεπνύνει» τον Γκιουλέν, ενώ ο υπουργός Άμυνας Fikri δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν το ίδιο το Βερολίνο συμμετείχε στο πραξικόπημα. «Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της γερμανικής κατασκοπίας έκανε μια τέτοια δήλωση θα αυξήσει τις αμφιβολίες για το ρόλο της Γερμανίας και θα δώσει αφορμή για την ερώτηση «ήταν η γερμανική κατασκοπία πίσω από το πραξικόπημα;», είπε.

«Πιο μακριά από ποτέ»

Η διαμάχη έχει αφήσει τη φιλοδοξία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ – ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της για μισό αιώνα – να αιωρείται πριν από το δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν έριξε περαιτέρω λάδι στη φωτιά το Σάββατο, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως το κοινοβούλιο, μετά το δημοψήφισμα, θα συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο Γιούνκερ την Κυριακή προειδοποίησε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία είναι μια «κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ.

Και ο Γκάμπριελ δήλωσε στη Der Spiegel: «Είμαστε πιο μακριά από ποτέ αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τους Τούρκους οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη να κάνουν περισσότερα παιδιά για να αλλάξουν τη δημογραφική ισορροπία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Anders Samuelsen την Κυριακή δήλωσε ότι κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις μετά από μια αναφορά ότι απειλήθηκαν οι Τούρκοι διπλής υπηκοότητας πολίτες οι οποίοι άσκησαν κριτική στον Ερντογάν.

X