Γερμανία: Κοινό μέτωπο Σολτς- Ρούτε για Ουκρανία, COVID-19

«Όλοι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες εάν υπήρχε στρατιωτική επίθεση» κατά της Ουκρανίας, εξήγησε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ρούτε. [EPA-EFE/Andreas Gora]

Κατά την πρώτη επίσκεψη του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στο Βερολίνο και στη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς, οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν σε θέματα όπως η Ουκρανία, η καταπολέμηση του COVID-19 και ο επικείμενος οικονομικός μετασχηματισμός, αλλά διαφώνησαν σε βασικά σημεία όπως τα πυρηνικά.

«Όλοι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες εάν υπήρχε στρατιωτική επίθεση» κατά της Ουκρανίας, εξήγησε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ρούτε, αλλά σημείωσε ότι ο διάλογος σε διάφορα σχήματα όπως το ΝΑΤΟ, o OΑΣΕ και το σχήμα της Νορμανδίας είναι καίριας σημασίας. 

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19, προσθέτοντας ότι «αυτό που πιστεύουμε ότι είναι βασικό είναι ο επιτυχημένος οικολογικός μετασχηματισμός των οικονομιών μας», πρόσθεσε ο Σολτς. 

«Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, θα δώσουμε επίσης την απαραίτητη υποστήριξη για τα φιλόδοξα σχέδια της Επιτροπής», είπε, αναφερόμενος στο τεράστιο νομοθετικό πακέτο που προτάθηκε τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2021, το λεγόμενο πακέτο Fit for 55.

Από την άλλη πλευρά, καθώς συνεχίζεται η «πράσινη» οικονομική διαμάχη στις Βρυξέλλες σχετικά με τον ρόλο του πυρηνικού και του ορυκτού αερίου, η έντονη διαφορά μεταξύ της γερμανικής και της ολλανδικής προσέγγισης κατέστη σαφής. Ενώ η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει άλλους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες προκειμένου να απελευθερώσει το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της, η Γερμανία απενεργοποίησε τον Δεκέμβριο τους μισούς από τους εναπομείναντες πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η σημερινή συνάντηση του Σολτς με τον Ρούτε θα μπορούσε να ερμηνευθεί κατά κάποιο τρόπο ως «σνομπάρισμα», καθώς ο Ρούτε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst την Τετάρτη (12 Ιανουαρίου).