Γερμανία και Αυστρία ζητούν σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ [Wikipedia]

Ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών και Αυστριακών υπουργών πιστεύουν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά, καθώς η ειρηνευτική διαδικασία εξελίσσεται, εγκαταλείποντας τις προηγούμενες θέσεις που έλεγαν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν μόνον και εφόσον το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ εφαρμοστεί πλήρως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταρήσει σταδιακά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας εάν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ την Κυριακή (19 Ιουνίου).

Τα σχόλιά του αντανακλούν τις διαιρέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία για το θέμα, με τους Σοσιαλδημοκράτες να έχουν πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στη Μόσχα συγκριτικά με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ.

Ο Γιούνκερ στη Ρωσία και το «αγκάθι» των κυρώσεων

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, οι φωνές εντός της ΕΕ για επαναπροσέγγιση Μόσχας-Βρυξελλών πληθαίνουν.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματουχος που θα επισκεφθεί τη …

Η Μέρκελ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μπορούν να αρθούν μόνο εάν εφαρμοστεί πλήρως, όχι μόνο εν μέρει, η ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ ωστόσο έχει διαφορετική άποψη. «Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Θα πρέπει μάλλον να δοθούν κίνητρα για μια αλλαγή στη συμπεριφορά», δήλωσε στο RedaktionsNetzwerk Deutschland, ένα δίκτυο τοπικών εφημερίδων.

Ο υπουργός δήλωσε υπέρ της άρσης των κυρώσεων σταδιακά, εάν η ρωσική κυβέρνηση δείξει ότι υλοποιεί το μερίδιο της ευθύνης της στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Μινσκ για την Ουκρανία, προσθέτοντας: «Η προσέγγιση ή όλα ή τίποτα, ακόμη και αν αυτό ακούγεται καλό, δεν λειτουργεί».

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη που δημοσιεύθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, επέκρινε επίσης την απόφαση του ΝΑΤΟ να οργανώσει στρατιωτικές ασκήσεις αυτό το μήνα στην Ανατολική Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία.

Στην ίδια γραμμή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτζ, ο οποίος είπε επίσης χθες ότι ήρθε η ώρα για την ΕΕ να κάνει μια προσπάθεια να βρει κοινό έδαφος με τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να έρθουμε σταδιακά στο επίπεδο στο οποίο για κάθε εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μινσκ, για κάθε βήμα, σε αντάλλαγμα να αίρονται οι κυρώσεις σταδιακά», είπε σε μια συζήτηση στο ORF TV.

 

X