Γερμανία : η παραίτηση της προέδρου των Σοσιαλιστών, οι Πράσινοι και… η Αθήνα

[euro2day.gr]

H ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Andrea Nahles ταρακούνησε τη γερμανική πολιτική την Κυριακή (2 Ιουνίου), όταν ανακοίνωσε την παραίτησή της. Η κίνηση ακολούθησε μετά τα δραματικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τις τοπικές εκλογές στο βόρειο κράτος της Βρέμης, ένα σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο για πάνω από 70 χρόνια, το οποίο τώρα θα διευθύνεται από συντηρητικό.

Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον σημερινό και ιδιαίτερα μη δημοφιλές μεγάλο συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών του CDU/CSU (EPP) και του SPD. Οι φωνές στο πλαίσιο του SPD έχουν ήδη ζητήσει την παύση του «GroKo», όπως αποκαλείται ο συνασπισμός στη Γερμανία. Ωστόσο, τόσο η ηγέτης του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι η συμμαχία πρέπει να συνεχιστεί.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι δύο ηγέτες του CDU θέλουν να αποτρέψουν νέες εκλογές: σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη ημέρα, οι Πράσινοι είναι για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της ύπαρξής τους η κορυφαία πολιτική δύναμη στη χώρα, ξεπερνώντας το CDU / CSU .

Μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου, οι Πράσινοι κέρδισαν εννέα ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 27%, ενώ το CDU/CSU έχασε δύο ποσοστιαίες μονάδες και μειώθηκε στο 26%. Το SPD έχασε πέντε βαθμούς και τώρα βρίσκεται στο 12%, η χειρότερη απόδοση τους ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι μόνο μία εκατοστιαία μονάδα πριν από την ακροδεξιά AfD, η οποία σημείωσε 11% (μείον δύο ποσοστιαίες μονάδες).

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Ο Udo Bullmann, αρχηγός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε στη EURACTIV.de ότι η απόφαση της Nahles και τα «ενοχλητικά» αποτελέσματα δεν επηρεάζουν τη δημιουργία της νέας ομάδας των σοσιαλιστών της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Ο Bullmann είπε επίσης ότι η μελλοντική ατζέντα της νέας ομάδας του S&D θα επικεντρωθεί στην αλλαγή του κλίματος και στη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόσθεσε ότι η Nahles δεσμεύτηκε στο SPD με «μεγάλη δύναμη και πάθος». «Η απόφασή της αξίζει σεβασμό και αναγνώριση. Οι επιτροπές του κόμματος θα συζητήσουν τώρα το πώς θα συνεχιστεί το περιεχόμενο και το προσωπικό για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να ενεργήσουν ήρεμα και να μείνουν ενωμένοι ». (Claire Stam, EURACTIV.de)

Εν τω μεταξύ, μια άλλη παραίτηση έλαβε επίσης χώρα στη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Laurent Wauquiez, επικεφαλής του δεξιού κόμματος Les Republicains (LR), ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τα κακά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου το μέλος του ΕΛΚ σημείωσε ρεκόρ χαμηλού ποσοστού στο 8%.

Αντί να κατηγορήσουν ωστόσο τον Bellamy, ο οποίος ηγήθηκε του καταλόγου του κόμματος, πολλά μέλη του κόμματος κατηγόρησαν τον Wauquiez ότι υιοθέτησε μια σκληρή κατεύθυνση. Σε μια προσπάθεια να σώσουν τη δουλειά τους υπό το πρίσμα των δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους, μερικοί δήμαρχοι έφυγαν ήδη από την LR από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στο LREM του Macron. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

Στην Αθήνα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει το κόμμα, κατηγορώντας την ηγέτη του, Φώφη Γεννηματά, ότι σκόπευε να μετατρέψει τους Έλληνες σοσιαλιστές σε προσάρτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η κίνηση αυτή αναμένεται να επιφέρει πολιτικές αναταραχές, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη δημιουργία αριστερού προοδευτικού συνασπισμού προκειμένου να σταματήσει η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), η οποία κυριάρχησε ξεκάθαρα στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

Η ΝΔ κέρδισε σε 12 από τις 13 περιφέρειες και μόνο η περιοχή της Κρήτης παρέμεινε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης εξελέγη ως ο νεώτερος δήμαρχος. Η συμμετοχή μειώθηκε στο 40%, έναντι 60% στον πρώτο γύρο πριν από μία εβδομάδα.

«Στην πολιτική όσο και στη ζωή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να κερδίζουμε και να γνωρίζουμε πώς να χάσουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να συνεχίσουν τον αγώνα για μια «σημαντική πολιτική αλλαγή» στις επόμενες εθνικές εκλογές. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

X