Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν έχει «κανένα δικαίωμα» να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Στοκχόλμη την Πέμπτη. [EPA-EFE/TOMS KALNINS]

Οι εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία κλιμακώθηκαν την Τετάρτη (1 Δεκεμβρίου), αφού η Ρωσία απαίτησε «εγγυήσεις» από το ΝΑΤΟ ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν θα επεκταθεί στην ανατολική Ευρώπη.

Σε κοινή συνεδρίαση με τους Γεωργιανούς και Ουκρανούς ομολόγους τους στη Ρίγα της Λετονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είχαν σκοπό να διαβεβαιώσουν τις δύο χώρες για τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την ένταξή τους στη συμμαχία εν ευθέτω χρόνω.

«Η Ουκρανία και η Γεωργία είναι σημαντικοί εταίροι του ΝΑΤΟ που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Αυτό έγινε μετά την παραδοχή του ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπερασπιστεί την Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας, καθώς η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας, το άρθρο 5, ισχύει μόνο για τα μέλη της.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει συμφωνήσει να δώσει στην Ουκρανία την ιδιότητα του μέλους, αλλά την θεωρεί εταίρο που παρέχει εκπαίδευση και άλλες μορφές στρατιωτικής υποστήριξης.

Οι εν λόγω διαβεβαιώσεις ήρθαν με την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς το ΝΑΤΟ να μην τοποθετήσει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα.

Την Τετάρτη, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει πάσει θυσία τις δυτικές εγγυήσεις ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της δράσης του ΝΑΤΟ και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα επιδιώξει «ισχυρές, αξιόπιστες και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις για την ασφάλειά της», δήλωσε ο Πούτιν χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα είπε τα εξής : «Στο διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, θα επιμείνουμε στο να πετύχουμε συμφωνίες που θα αποκλείουν οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που μας απειλούν σε κοντινή απόσταση από το ρωσικό έδαφος».

«Δεν απαιτούμε ειδικούς όρους για εμάς και αντιλαμβανόμαστε ότι οι όποιες συμφωνίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας και όλων των ευρωατλαντικών χωρών», δήλωσε ο Πούτιν.

«Μια ήρεμη και σταθερή κατάσταση πρέπει να διασφαλιστεί για όλους και είναι απαραίτητη για όλους χωρίς αποκλεισμούς».

Ερωτηθείς στη Ρίγα σχετικά με τις δηλώσεις του Πούτιν και την πιθανή μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αποφασιστεί από τα 30 μέλη του. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα αυτή πληροί τα σχετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των θεσμών και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο. Η Ρωσία δεν έχει λόγο. Και η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής, προσπαθώντας να ελέγξει τους γείτονές της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, χτυπώντας το χέρι του στο βήμα.

Τα επιχειρήματα δεν είναι στην ουσία τους καινούργια και δεν προϋποθέτουν την ετοιμότητα για διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ βλέπουν μάλλον κινδύνους παρά πλεονεκτήματα στη διεύρυνση της συμμαχίας στην περιοχή που η Μόσχα θεωρεί «κτήμα» της.

«Απλώς το ζήτημα είναι άλλο κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε πολύ καλά παρά το ότι δεν είναι γενικά αποδεκτό: το ζήτημα είναι ότι η Ρωσία έχει πράγματι μια σφαίρα επιρροής», ανταπάντησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«Οι γείτονές της προσπαθούν να αποκαταστήσουν ένα είδος αποδοχής ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ελέγχει τι κάνουν ή δεν κάνουν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Νομίζω ότι αυτό λέει περισσότερα για τη Ρωσία παρά για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Το επιχείρημα ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να έχει μια σφαίρα επιρροής είναι πιθανό να εξοργίσει τη Μόσχα. Ανώτεροι Αμερικανοί ειδήμονες έχουν υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι «η Ρωσία χρειάζεται τα δικά της μαξιλάρια ασφαλείας».

«Αυτή η ιδέα ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς ένα κυρίαρχο έθνος είναι η πρόκληση, είναι απλά λάθος. Πρόκειται για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της βούλησης του ουκρανικού λαού», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, τα σύνορά της πρέπει να είναι ασφαλή και οι γείτονές της δεν πρέπει να τα παραβιάζουν.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στον κόσμο στον οποίο τα κράτη περιορίζονταν από τις σφαίρες επιρροής των υπερδυνάμεων», τόνισε, απαντώντας στην ερώτηση για την αντίδραση της Ρωσίας σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας.

Χειρότερο σενάριο

Στη Ρίγα, η Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε αίτημα στο ΝΑΤΟ για οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώστε να αποτρέψει μια πιθανή εισβολή.

«Θα καλέσουμε τους συμμάχους να συμμετάσχουν μαζί με την Ουκρανία στην κατάρτιση ενός αποτρεπτικού πακέτου», δήλωσε ο Κουλέμπα στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τις συνομιλίες στη Ρίγα.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την προετοιμασία οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που «αποφασίσει να επιλέξει το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία με την Ουκρανία.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, αν ενεργήσουμε συντονισμένα, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον πρόεδρο Πούτιν και να τον αποθαρρύνουμε από το να επιλέξει το χειρότερο σενάριο, που είναι μια στρατιωτική επίθεση», δήλωσε ο Kuleba.

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την Τετάρτη πως οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» και σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Μόσχα.

Οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν μαζί περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας οικονομίας

«Διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν για άλλη μια φορά χρησιμοποιήσει βία εναντίον ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου έθνους, της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους στη Ρίγα.

«Έχουμε διαφορετικές επιλογές και έχουμε δείξει στην πορεία των χρόνων ότι μπορούμε να επιβάλουμε βαριές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις αλλά και πολιτικές κυρώσεις. Έτσι καταφέραμε να ενισχύσουμε τη συλλογική μας άμυνα σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από αυτά του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να εισβάλει» (στην Ουκρανία), δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Πρόσθεσε επίσης ότι «αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία… θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε» με οικονομικές κυρώσεις υψηλού επιπέδου και άλλα μέτρα.

«Είναι σημαντικό να το καταλάβει αυτό η Ρωσία», τόνισε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει τα κατάλληλα μέσα για να αμυνθεί.

«Έχουμε ξαναδεί αυτό το παιχνίδι το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε για τελευταία φορά στην Ουκρανία, τότε όπως και τώρα αύξησαν σημαντικά τις πολεμικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Τότε όπως και τώρα, η Ρωσία ενέτεινε την παραπληροφόρηση ότι η Ουκρανία είναι ο επιτιθέμενος ώστε να δικαιολογήσει την προσχεδιασμένη στρατιωτική δράση», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Στοκχόλμη την Πέμπτη.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση στη Ρίγα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «για την ΕΕ, η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι πάνω από όλα».

«Θα σταθούμε σθεναρά και αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας μπροστά σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της», πρόσθεσε.

Εμπόδιο στην πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία έχει εμποδίσει την αποκατάσταση των σχέσεων Ουκρανίας και ΝΑΤΟ καθώς και τη διεξαγωγή συνομιλιών των δύο μερών. Αυτό γιατί Ουγγαρία και Ουκρανία βρίσκονται σε μόνιμη αντιπαράθεση για το δικαίωμα περίπου 150.000 Ούγγρων που ζουν στην Υπερκαρπαθία στη δυτική Ουκρανία να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, ιδίως στην εκπαίδευση.

Ορισμένοι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ μάλιστα εξέφρασαν τον εκνευρισμό τους για τα ανάμεικτα μηνύματα που έστειλε η Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης.

Τέτοιου είδους μήνυμα αποτελούσε και σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικεντρωθεί στις προκλήσεις που προέρχονται από τον Νότο, όπως η μεταναστευτική πίεση που μπορεί να αποδοθεί σε κινδύνους για την ασφάλεια, όπως τρομοκρατικές ενέργειες.