Γαλλικά στρατεύματα στη Ρουμανία- Προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι «παρεξηγήσεις»

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος την Πέμπτη δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο «η στρατηγική εταιρική σχέση Ρουμανίας-Γαλλίας θα ενισχυθεί στην ανατολική πλευρά, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της Γαλλίας να αναπτύξει ενδεχομένως στρατεύματα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι «παρεξηγήσεις» που δημιούργησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρόσφατη έκκλησή του προς την ΕΕ για σφυρηλάτηση του δικού της συμφώνου ασφαλείας με τη Ρωσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την Τετάρτη (19 Ιανουαρίου) την «ετοιμότητα της Γαλλίας να προχωρήσει περαιτέρω και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να δεσμευτεί σε νέες αποστολές, κυρίως στη Ρουμανία».

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος την Πέμπτη δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο «η στρατηγική εταιρική σχέση Ρουμανίας-Γαλλίας θα ενισχυθεί στην ανατολική πλευρά, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004 και φιλοξενεί ήδη περίπου 1.000 αμερικανικούς στρατιώτες στο έδαφός της, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους αμερικανούς στρατιώτες.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να επεκταθεί μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον «θα αυξήσει στην πραγματικότητα την παρουσία στρατευμάτων στην Πολωνία, στη Ρουμανία κ.λπ. εάν πράγματι [ο Ρώσος πρόεδρος] κινηθεί, διότι έχουμε ιερή υποχρέωση κατά το άρθρο 5 να υπερασπιστούμε αυτές τις χώρες. Είναι μέρος του ΝΑΤΟ».

Το σχέδιο για την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στη Ρουμανία και την Πολωνία δεν αποτελεί απόλυτη έκπληξη. Το ΝΑΤΟ αύξησε ήδη την παρουσία του στην ανατολική πτέρυγα την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Ο αμερικανικός στρατός λειτουργεί μια στρατιωτική βάση κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία φιλοξενεί σήμερα περίπου χίλιους στρατιώτες και είναι επίσης παρόν σε δύο άλλες στρατιωτικές βάσεις – μία στο Ντεβεσελού, όπου βρίσκεται το μοναδικό επιχειρησιακό σύστημα πυραυλικής άμυνας «Aegis Ashore», και μία αεροπορική βάση στην κεντρική Ρουμανία, την οποία σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει.

«Αποσαφήνιση παρεξηγήσεων»

Οι ειδικοί λένε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην αποσαφήνιση των «παρεξηγήσεων» που δημιούργησε ο Μακρόν, με τις πρόσφατες εκκλήσεις του προς την ΕΕ να συνάψει το δικό της σύμφωνο ασφαλείας με τη Ρωσία. Οι εν λόγω εκκλήσεις από ορισμένους εντός της Ένωσης έχουν εκληφθεί ως ρήξη με τις αμερικανικές αντίστοιχες εκκλήσεις για ενότητα εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών να σταματήσει μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Έρχονται τη στιγμή που το Παρίσι πιέζει για την ενοποίηση της ΕΕ των 27 γύρω από την αμυντική στρατηγική της Ένωσης, δηλαδή την επερχόμενη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

«Η απόφαση αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων καθησυχασμού και αλληλεγγύης που αποφάσισαν οι Σύμμαχοι τις τελευταίες εβδομάδες για να δείξουν στη Μόσχα ότι η στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ είναι ισχυρή (…) και ότι αν αποτύχει ο διάλογος, οι Σύμμαχοι θα είναι έτοιμοι να απαντήσουν», δήλωσε στη EURACTIV France ο Πιερ Μόρκος, επισκέπτης συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, παρά μια σειρά ανεπιτυχών συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στη Ρουμανία, η οποία είναι μάλλον γαλλόφιλη και έχει αρκετά δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε στη EURACTIV France ο Έντουαρντ Σιμόν, ερευνητής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS).

Σημείωσε επίσης ότι αυτό θα σηματοδοτούσε ότι «οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα συμφέροντα ασφαλείας του άλλου».

Το σχέδιο του Μακρόν «δεν είναι να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ ή να αποστασιοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά να «εξισορροπήσει απλώς» τη σχέση, δήλωσε ο Μόρκος.

Η γαλλική «ετοιμότητα» απέναντι στη Ρουμανία δεν θα πρέπει επομένως να αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με τον Σιμόν, αφού η Γαλλία συμμετέχει ήδη στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.