Γαλλία και Γερμανία καταδικάζουν τη χρήση βίας σε διαδήλωση στη Μόσχα

[EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV]

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν τον τρόπο καταστολής μιας απαγορευμένης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης από τη ρωσική αστυνομία, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συννελήφθησαν, με το Παρίσι να επικρίνει την «υπερβολική χρήση βίας» που επιβλήθηκε κατά το δεύτερο Σαββατοκύριακο διαμαρτυριών σχετικά με τον αποκλεισμό υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις τοπικές εκλογές της Μόσχας τον επόμενο μήνα.

Το Βερολίνο δήλωσε ότι η αστυνομική δράση το Σάββατο «παραβίασε» τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και υπονομεύει το δικαίωμα σε δίκαιες εκλογές στη χώρα.

Οι συλλήψεις το Σάββατο δεν ήταν «επουδενί αναλογικές με την ειρηνική φύση των διαμαρτυριών σχετικά με τον αποκλεισμό ανεξάρτητων υποψηφίων» από τις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα, δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Πλήθη είχαν περπατήσει κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου της πρωτεύουσας σε μια διαμαρτυρία- «περίπατο» για το ζήτημα της άρνησης των αξιωματούχων να επιτρέψουν στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να τρέξουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου για τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου – ένα τοπικό ζήτημα που έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 1.500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Οι δημοσιογράφοι του AFP παρατήρησαν δεκάδες συλλήψεις κατά μήκος της διαδρομής, καθώς η αστυνομία δημιούργησε ανθρώπινες αλυσίδες και άρπαξε τους ανθρώπους αδιάκριτα.

Η σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, Λιουμπόφ Σόμπολ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απεργία πείνας επί τρεις εβδομάδες μετά την απαγόρευση της συμμετοχής της στις εκλογές, σύρθηκε έξω από ένα ταξί και συνελήφθη καθώς είχε ξεκινήσει για τη διαδήλωση.

Λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκε στο δικαστήριο όπου της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 300.000 ρούβλια για συγκέντρωση στις 15 Ιουλίου και παρέμεινε υπό κράτηση για περαιτέρω διερεύνηση της διαμαρτυρίας του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπως ανέφερε η ομάδα της.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Παρίσι «επιμένει στην ελευθερία της έκφρασης σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνικής διαμαρτυρίας και της συμμετοχής σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

Η Γαλλία «καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τους ανθρώπους που φυλακίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της ως μέλος του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε η δήλωση.

Το Βερολίνο καταδίκασε την «επανειλημμένη παρέμβαση στο εγγυημένο δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως και ελευθερίας της έκφρασης», το οποίο «παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας και αμφισβητεί έντονα το δικαίωμα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Οι δηλώσεις της Κυριακής από το Βερολίνο και το Παρίσι ακολουθούν έκκληση της περασμένης Δευτέρας στη Μόσχα προκειμένου να απελευθερωθούν 1.400 άλλοι διαδηλωτές που κρατούνται μετά από παρόμοια διαμαρτυρία στις 27 Ιουλίου.

X