Γαλλία, Ιταλία, Δανία υπέρ ναυτικής αποστολής για την ασφάλεια στο Στενό του Ορμούζ

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία έδωσαν αρχική υποστήριξη σε βρετανικό σχέδιο για μια ευρωπαϊκής ηγεσίας ναυτική αποστολή με σκοπό την ασφαλή ναυτιλία στο Στενό του Ορμούζ, που προτάθηκε μετά την σύλληψη από το Ιράν ενός βυτιοφόρου με βρετανική σημαία, ανέφεραν τρεις ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ την Τρίτη (23 Ιουλίου).

Η επιφυλακτική στήριξη σε συνεδρίαση των απεσταλμένων της ΕΕ στις Βρυξέλλες έρχεται σε αντίθεση με την χλιαρή ανταπόκριση των ευρωπαίων συμμάχων σε παρόμοια αμερικανική έκκληση που ξεκίνησε στο ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, όταν οι χώρες είχαν φοβηθεί ότι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.

«Το αίτημα της Βρετανίας, και όχι της Ουάσιγκτον, διευκολύνει τους Ευρωπαίους να συσπειρωθούν γύρω από αυτό το θέμα», ανέφερε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι απαραίτητη, αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα σε σχέση με την αμερικανική εκστρατεία μεγίστης πίεσης στο Ιράν».

Η Βρετανία εξέτασε την ιδέα σε συνάντηση ανώτατων διπλωματών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι δεν θα αφορά άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Ήταν η πρώτη επίσημη ευρωπαϊκή συνάντηση από τη στιγμή που ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ περιέγραψε τα σχέδια στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα για την προστασία του στενού, μέσω του οποίου περνά το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Η Βρετανία έθεσε το σχέδιο μετά τη σύλληψη, την Παρασκευή, του δεξαμενόπλοιου Stena Impero από Ιρανούς κομάντος στη θάλασσα.

Οι βρετανοί υπουργοί εξωτερικών και αξιωματούχοι της άμυνας συζήτησαν επίσης μια πιθανή αποστολή, η οποία πιθανόν θα αφορούσε όχι μόνο πλοία αλλά και αεροσκάφη, απευθείας με τους Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους τους.

Ένας ανώτερος Γερμανός διπλωμάτης στο Βερολίνο δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας ήταν σε στενή επαφή με τους Βρετανούς και τους Γάλλους ομολόγους του, τον Χαντ και τον Jean-Yves Le Drian, προκειμένου να «συμβάλει στην ασφάλεια» του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στη θάλασσα.

Οι Κάτω Χώρες αξιολογούν επίσης τη βρετανική πρόταση, ενώ ένας Ισπανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μαδρίτη πραγματοποιεί συνομιλίες με το Λονδίνο και μελετά την ιδέα.

Το Ιράν έχει απορρίψει την πρόταση και λέει ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αφήσουν την εξασφάλιση ναυτιλιακών λωρίδων στη Τεχεράνη και άλλους στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος του αργού τους μέσω του Στενού.

X