Γάλλοι βουλευτές προσφεύγουν εναντίον της CETA

Cécile Duflot [Wikimedia]

Περισσότεροι από 100 Γάλλοι βουλευτές αποφάσισαν χθες (21 Φεβρουαρίου) να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για να μπλοκάρουν την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.

Οι υποστηρικτές της CETA ισχυρίζονται ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αλλά οι αντίπαλοι της υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει σε απορρύθμιση των εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων και θα επιτρέψει στις πολυεθνικές εταιρείες να υπαγορεύουν τη δημόσια πολιτική. Σε δήλωσή τους, 106 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας δήλωσαν ότι η συμφωνία συνεπάγεται μια μεταβίβαση της κυριαρχίας από τις συμβαλλόμενες χώρες «πέρα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί υπέρ της ΕΕ».

Οι βουλευτές προέρχονται από το γαλλικό κόμμα των Πρασίνων, συμπεριλαμβανομένων της Cécile Duflot, η οποία διετέλεσε υπουργός υπό τον Πρωθυπουργό Jean-Marc Ayrault, πρώην σοσιαλιστών, ριζοσπαστών και αριστερών από το Μέτωπο της Αριστεράς. Για λογαριασμό της ΜΚΟ Foodwatch, τρεις Γάλλοι ειδικοί στο δίκαιο, έχουν δημοσιεύσει ένα κείμενο, σύμφωνα με το οποίο η CETA παραβιάζει το γαλλικό σύνταγμα. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την CETA με άνετη πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλα τμήματα της συμφωνίας, και ιδίως αυτά που αφορούν τη μείωση των δασμών, θα τεθούν τελικά σε ισχύ οκτώ περίπου χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, 14 κράτη μέλη μπορούν να θέσουν τη συμφωνία σε δημοψήφισμα. Η CETA ανακηρύχθηκε μικτή συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2016 και ως εκ τούτου πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια. Η VoteWatch.eu, αποκάλυψε ότι η CETA δίχασε την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, και ιδίως τη γαλλική και τη γερμανική. Όλοι οι Γάλλοι σοσιαλιστές ψήφισαν κατά της CETA, ενώ οι Γερμανοί ευρωβουλευτές τάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ.

Κανένα κράτος μέλος δεν έχει σταματήσει ποτέ μια εμπορική συμφωνία από το να μπει σε ισχύ αρνούμενο να επικυρώσει μια τελική συμφωνία. Αλλά η CETA συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή και πυροδότησε κινήματα διαμαρτυρίας σε αρκετές χώρες της ΕΕ, προκαλώντας ανησυχίες ότι ένα εθνικό κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει τη συμφωνία. Εάν η CETA αποτύχει, το μέλλον της ικανότητας της ΕΕ να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

X