G7: Κλιμακώνεται η διαμάχη ΗΠΑ-Καναδά για το εμπόριο

[Handout photo/EPA/EFE]

Στο προσκήνιο της Συνόδου των G7 επανήλθε η εμπορική κρίση, καθώς οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει τον ομόλογό του «ανέντιμο και αδύναμο».

«Ο Καναδάς δεν διεξάγει τη διπλωματία του μέσω επιθέσεων ad hominem … και αποφεύγουμε ιδιαίτερα τις επιθέσεις ad hominem, όταν πρόκειται για στενό σύμμαχο», ανέφερε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Chrystia Freeland.

Η κ. Freeland επανέλαβε ότι ο Καναδάς θα ανταπαντήσει με δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι πάντα πρόθυμη να πραγματοποιήσει διάλογο.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: «Το Fair Trade πρέπει πλέον να ονομάζεται Fool Trade, εάν δεν είναι αμοιβαίο», τονίζοντας ότι ο Καναδάς επωφελείται από το εμπόριο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να επικαλεστεί την εθνική ασφάλεια, για να δικαιολογήσει τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ήταν κατά κάποιο τρόπο «προσβολή» προς τους Καναδούς βετεράνους που στηρίζουν τους Αμερικανούς συμμάχους τους σε συγκρούσεις, οι οποίες χρονολογούνται ήδη από τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε ότι «με μεγάλη λύπη -αλλά και με απόλυτη σαφήνεια και αποφασιστικότητα- αναφέρω ότι θα προχωρήσουμε σε αντίποινα την 1η Ιουλίου, εφαρμόζοντας ισοδύναμους δασμούς με τους αντίστοιχους που έχουν εφαρμόσει αδίκως οι Αμερικανοί σε εμάς».

Επιθέσεων συνέχεια

Αργά την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέφθασε στη Σιγκαπούρη για τη Σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για τον τερματισμό παλαιότερων αντιπαραθέσεων.

Στο μεταξύ, ο Τριντό έφθασε στην πόλη του Κεμπέκ για διμερείς συναντήσεις με ηγέτες εκτός της G7, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για τη διαμάχη με τον Τραμπ.

Ωστόσο, εξέλαβε άμεση προσωπική στήριξη από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, «υποστηρίζει πλήρως» τον Τριντό και την ηγεσία του, ανέφερε ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter: «Υπάρχει μια ξεχωριστή θέση στον παράδεισο για τον Τζάστιν Τριντό».

Το επιτελείο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αντέδρασε, λέγοντας ότι «η διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να υπαγορεύεται από τον θυμό και τα απορριπτικά σχόλια».

Η ανανέωση των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν καταδεικνύει «έλλειψη συνοχής και ασυνέπεια», ανέφερε σε δήλωση.

Η κ. Freeland, που ζήτησε την υποστήριξη των συμμάχων, δήλωσε: «Η θέση των Ευρωπαίων συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, είναι η ίδια με τη δική μας. Ευθυγραμμιστήκαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό όσον αφορά στα αντίποινα και τις μετέπειτα δράσεις μας».

Η Ευρώπη θα εφαρμόσει αντίμετρα εναντίον των αμερικανικών δασμών στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, όπως και ο Καναδάς, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να μην συνυπογράψει το ανακοινωθέν.

«Η G7 ήταν ένα φόρουμ για εταίρους – δημοκρατίες με το ίδιο σύστημα αξιών – προκειμένου να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πλέον υπάρχει ένα ερωτηματικό πάνω από αυτό, το οποίο, ωστόσο, δεν ξεκίνησε με τη συγκεκριμένη G7, αλλά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορείτε να καταστρέψετε την εμπιστοσύνη με 280 χαρακτήρες στο Twitter», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

X