G20: Το Brexit αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσαν οι οικονομικοί αρχηγοί της ομάδας των G20 την Κυριακή (24 Ιουλίου), υποσχόμενοι να χρησιμοποιήσουν «όλα τα εργαλεία» για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος του Ιουνίου «συμβάλλει στην αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία», είπαν σε ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών στην κινεζική πόλη Chengdu.

Ωστόσο, επέμειναν ότι οι χώρες των G20 είναι «κατάλληλα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις πιθανές οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες» του δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι «στο μέλλον, ελπίζουμε να δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ».

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δημοσιοοικονομικά και διαρθρωτικά εργαλεία- κάθε χώρα χωριστά ή και όλες μαζί συλλογικά -για να επιτευχθεί ο στόχος της ισχυρής, βιώσιμης, ισορροπημένης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη μας», ανέφερε το ανακοινωθέν, επαναλαμβάνοντας μια υπόσχεση από προηγούμενη συνεδρίαση στη Σαγκάη το Φεβρουάριο.

Αλλά έκαναν έκκληση για «ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» προκειμένου να συμπεριλάβουν εκείνους που έμειναν εκτός της οικονομικής ευημερίας.

Συγκεκριμένα, η δημοσιονομικά αυστηρή Γερμανία είναι απρόθυμη να εγκρίνει τη χρήση των κρατικών δαπανών για την τόνωση της ανάπτυξης, θεωρώντας ότι είναι αναποτελεσματική.

«Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε την επιλογή των εργαλείων ως μεμονωμένες, όταν πρόκειται για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή τη χρήση φορολογικού χώρου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέκομπ Λιου. «Οι δύο πάνε χέρι χέρι.»

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αντιμετωπίζει διώξεις στη Γαλλία με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως υπουργός της κυβέρνησης – ακύρωσε απότομα συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, αναφέροντας προβλήματα προγραμματισμού.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες», ανέφερε σε δήλωσή της.

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έμειναν στο περιθώριο κατά τη συνάντηση των G20 εν όψει άλλων απειλών.

Εκτός από το βρετανικό δημοψήφισμα, έγινε αναφορά και σε άλλους παράγοντες που περιπλέκουν το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, μεταξύ των οποίων είναι και οι «γεωπολιτικές συγκρούσεις, η τρομοκρατία και οι προσφυγικές ροές».

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι το Brexit βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών στη συνάντηση στο Chengdu, την τελευταία πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 τον Σεπτέμβριο.

Ο Φίλιπ Χάμοντ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχουν γίνει αναφορές στο θέμα «σε μεγάλο βαθμό».

«Η αλήθεια είναι ότι ως ένα βαθμό θα υπάρξει αβεβαιότητα μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μας με την ΕΕ», είπε.

Πριν από τη συνάντηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος και το επόμενο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,1 % και 3,4 % αντίστοιχα.

«Το Brexit σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός σημαντικού κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ σε μια έκθεση, προσθέτοντας ότι καθώς «η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω αρνητικών αποτελεσμάτων».

Αξιωματούχοι στο Chengdu δήλωσαν ότι παρατεταμένες ή οξυμένες συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποχώρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους.

«Αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα»

Ο Λιου τόνισε στους ευρωπαϊους και βρετανούς ομολόγους του «την ανάγκη να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις με ομαλό, ρεαλιστικό και διαφανή τρόπο».

«Μια ολοκληρωμένη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Στις άλλες προκλήσεις συγκαταλέγονται η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς και οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γαλλική πόλη της Νίκαιας, όταν ένας Τυνήσιος οδηγός φορτηγού – φερόμενος να έχει εμπνευστεί από το Ισλαμικό Κράτος – οδήγησε το όχημά του πάνω στο πλήθος.

Την Παρασκευή (22 Ιουλίου), ένας γερμανο-ιρανός ληστής σκότωσε εννέα ανθρώπους στη γερμανική πόλη του Μονάχου πριν αυτοκτονήσει.

«Καταδικάζουμε, με τον εντονότερο δυνατό τρόπο, τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε το ανακοινωθέν. «Επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές και οπουδήποτε και αν συμβαίνει.»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η τρομοκρατία έχει αναδειχτεί σε οικονομικό κίνδυνο. «Η συχνότητα των επιθέσεων το τελευταίο διάστημα δημιουργεί μια νέα κατάσταση αβεβαιότητας, η οποία είναι τουλάχιστον εξίσου επιζήμια με μια περιφερειακή αποσταθεροποίηση ή μια περιφερειακή σύγκρουση.»

Το ανακοινωθέν, όμως, δεν ανέφερε την αποτυχημένη προσπάθεια καθαίρεσης του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή τη μετέπειτα καταστολή των αντιπάλων του.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει ρητή δήλωση υποστήριξης για την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι προέβαλαν αντιρρήσεις.