Φταίει και η Μέρκελ για την ήττα πιστεύουν οι Γερμανοί

Οι «καρδούλες» κυριάρχησαν προεκλογικά. Τώρα όλοι αναζητούν τους υπεύθυνους για την ήττα της Χριστιανοδημοκρατίας. [EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL]

Κάτι παραπάνω από ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί ότι για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της Χριστιανοδημοκρατικής/Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στην ιστορία της φέρει προσωπικές ευθύνες και η απερχόμενη καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Σύμφωνα με μια έρευνα στο διαδίκτυο, μια πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εν μέρει φταίει για την κακή απόδοση του κόμματός της στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές. Το 54 % συμφωνεί με τη διατύπωση ότι η Καγκελάριος ήταν «συνενοχή στο ιστορικά χειρότερο αποτέλεσμα της CDU σε ομοσπονδιακές εκλογές – λόγω του τρόπου που μεταβίβασε την προεδρία του κόμματος».

Η σχετική δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey  δημοσιεύτηκε την Τετάρτη για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας «die Zeit». Από την άλλη πλευρά, το 39% θεωρεί ότι η εκτίμηση δεν ευσταθεί και το 7% είναι αναποφάσιστοι. Η Χριστιανική Ένωση με τον υποψήφιο Καγκελάριο Αρμιν Λάσετ είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της με 24,1 % στις ομοσπονδιακές εκλογές. Ο ίδιος ο Λάσετ έγινε ήδη την Τρίτη δέκτης μιας ομοβροντίας «φίλιων πυρών», ενώ πολλοί θεωρούν ζήτημα χρόνου την απομάκρυνσή του από την προεδρία του κόμματος.

Μετά τις κακές επιδόσεις της CDU στις κρατικές εκλογές στην Έσση το φθινόπωρο του 2018, η Μέρκελ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφια για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος. Ορισμένοι της άσκησαν κριτική για το γεγονός ότι παρέμεινε καγκελάριος και έτσι δεν έδωσε τη δυνατότητα στους διαδόχους της να επωφεληθούν από ένα δημόσιο αξίωμα.

Η διάδοχος της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ παραιτήθηκε τελικά τον Φεβρουάριο του 2020 από τη διεκδίκηση της καγκελαρίας. Η εκλογή του διαδόχου της Αρμιν Λάσετ ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, λόγω καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά όχι μόνο.

Από την πρώτη στιγμή ήταν πολλοί που είχαν αμφισβητήσει την ικανότητά του να επιτύχει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για τη Χριστιανοδημοκρατία. Η ίδια η Μέρκελ παρέμεινε σχεδόν αμέτοχη στο μεγαλύτερο διάστημα του προεκλογικού αγώνα, κάτι που επίσης προκάλεσε σωρεία σχολίων και θεωριών.