Φάρατζ προς Τουσκ: Θα απαλλαγούμε από αλαζόνες τραμπούκους σαν κι εσένα μετά το Brexit

[sky news]

Στο ζήτημα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ανάρτησή του χθες στο Twitter.

Ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε: «Αναρωτιέμαι πώς θα είναι αυτή η ειδική θέση στην κόλαση, γι’ αυτούς που προώθησαν το Brexit, χωρίς ένα σχέδιο για το πώς θα γίνει με ασφάλεια».

Ο υπέρμαχος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, απάντησε στα σχόλια του Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι «Μετά το Brexit θα απαλλαγούμε από μη εκλεγμένους, αλαζόνες τραμπούκους σαν κι εσένα, και θα κυβερνάμε τη δική μας χώρα».

Πρόσθεσε, τοποθετούμενος για την «κόλαση» που τους περιμένει: «Μου φαίνεται ότι θα είναι παράδεισος».

Παραμένει το «όχι» σε νέα διαπραγμάτευση της Συμφωνίας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι ελπίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με «ρεαλιστικές προτάσεις» για το πώς να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit καθώς η ΕΕ δεν θα ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία του Brexit.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι η στάση της ΕΕ είναι πως πρέπει να διατηρηθεί στη συμφωνία αποχώρησης το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η συμφωνία του Brexit, που έχει απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ήταν «η καλύτερη δυνατή». Δήλωσε ότι η πρόσφατη πολιτική αστάθεια στη Βρετανία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αναγκαιότητας του backstop.

Μέι: Να μην παγιδευτούμε στο backstop
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της, ο οποίος δήλωσε ότι στις επαφές της θα μεταφέρει νέες προτάσεις που θα αφορούν το backstop -τη νομικά δεσμευτική πολιτική ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η γενικότερη ιδέα είναι να διασφαλίζεται ότι η Βρετανία δεν θα μείνει στο backstop και γι’ αυτό θα προταθεί χρονικός περιορισμός ή η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τη μονομερή αποχώρησή της από το δίχτυ ασφαλείας.

Επίσης, αναμένεται να περιληφθεί στις προτάσεις η αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικές τελωνειακές διευθετήσεις, ώστε να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, κάτι το οποίο ήδη επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας που συστήθηκε χθες.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι στους υπουργούς, στόχος είναι «να μην παγιδευτούμε επ’ αόριστον στο ιρλανδικό backstop».

X