Ευρωβουλή: Οι σοσιαλιστές πιέζουν για εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας

androulakis

Αρκετοί σοσιαλιστές νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν υιοθετήσει την ιδέα της επιβολής εμπάργκο όπλων, μαζί με κυρώσεις, στην Άγκυρα, καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου με σκοπό να καθορίσει την απάντησή της στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι προτεινόμενες κυρώσεις μπορεί να μην βοηθήσουν τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ίσως να κάνουν χάρη στον Ερντογάν», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, Έλληνας σοσιαλιστής ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (10 Σεπτεμβρίου).

«Όταν πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για τη Συρία, το Συμβούλιο της ΕΕ μίλησε για εμπάργκο όπλων, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο τώρα που η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα μιας χώρας της ΕΕ;» αναρωτήθηκε.

Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, οι νομοθέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν ένα ψήφισμα σχετικά με τη θέση της ΕΕ για την Τουρκία.

Ο Ανδρουλάκης είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογίες οι οποίες θα ζητήσουν από τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Γιοσέπ Μπόρελ να «λάβει υπόψη εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, επειδή οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά όπλα που πωλούνται στην Τουρκία εναντίον τους».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν πώς να επιλύσουν την κρίση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ένα εμπάργκο όπλων θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο διαμάχης.

Πέρυσι, οι γερμανικές πωλήσεις όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία ανήλθαν σε 242,8 εκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχώντας σχεδόν στο ένα τρίτο της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό έκανε την Τουρκία μακράν τον νούμερο ένα εισαγωγέα γερμανικών όπλων, σε μια εποχή που οι εξελίξεις στη Συρία έθεσαν υπό στενό έλεγχο τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

Η αναζήτηση της Άγκυρας για αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ύδατα που η σύμμαχος μέλος του ΝΑΤΟ θεωρεί δικά της, έχει επιδεινώσει τις σχέσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έστειλε ένα πλοίο εξερεύνησης που υποστηρίζεται από στρατιωτικές φρεγάτες σε ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ωθώντας την Αθήνα να ανταποκριθεί με τις δικές της ναυτικές ασκήσεις.

Η Ελλάδα ζητά «αυστηρές» κυρώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε στην ίδια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις Βρυξέλλες ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επιβάλουν «αυστηρές» οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για περιορισμένο χρονικό διάστημα εάν η Άγκυρα δεν απομακρύνει τα στρατιωτικά της πλοία και τα πλοία γεώτρησης φυσικού αερίου από τα ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου. «Οι κυρώσεις θα πρέπει να ασκήσουν σοβαρή πίεση, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά σοβαρές, για να στείλουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι εδώ για διαπραγμάτευση αλλά είναι επίσης εδώ για να υπερασπιστεί τις αξίες της», δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Βαρβιτσιώτης σε ΕΕ: Όχι σε διάλογο με την Τουρκία υπό την απειλή των όπλων

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δε μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου εκβιαζόμενη υπό την απειλή των όπλων» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Βαρβιτσιώτης είπε στους ευρωβουλευτές ότι η Τουρκία είναι «ένας σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή».

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα θέμα ανησυχίας για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία προτρέπει για την ενότητα της ΕΕ

Ορισμένα κράτη μέλη θα ασκήσουν πιέσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Γιβς Λε Ντάρια δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι τέτοια μέτρα ήταν στο τραπέζι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι «εάν η Τουρκία αρνηθεί να ακούσει τη λογική πριν [από τη σύνοδο κορυφής], δεν βλέπω καμία επιλογή για τους ευρωπαίους συναδέλφους μου εκτός από σημαντικές κυρώσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν προέτρεψε την Ευρώπη την Πέμπτη να δείξει ένα ενωμένο μέτωπο ενάντια στην «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεσογειακών κρατών, η οποία αναμένεται να κυριαρχείται από τις αυξανόμενες εντάσεις με την Άγκυρα.

Η Γαλλία υποστήριξε σθεναρά την Ελλάδα και την Κύπρο στην αυξανόμενη αντιπαράθεση με την Τουρκία για πόρους υδρογονανθράκων και ναυτική επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί με την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στην Κορσική, όπου θα ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία «δεν ήταν πλέον εταίρος στην περιοχή» λόγω της συμπεριφοράς της, αν και ήλπιζε να «επανεκκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο».

 

[Επιμέλεια κειμένου στα Αγγλικά από τον Zoran Radosavljevic]

[Επιμέλεια κειμένου στα Ελληνικά από τον Θοδωρή Καραουλάνη]