Ευρώπη: Διαδηλώσεις υπηκόων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την κρίση στη χώρα τους

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου στο Σαράγεβο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα. [EPA-EFE/FEHIM DEMIR]

Υπήκοοι της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και σε άλλες 14 χώρες οργάνωσαν διαδηλώσεις υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην πατρίδα τους, προτρέποντας την ΕΕ να αντιδράσει απέναντι σε εκείνους που αμφισβητούν την επιβίωση της χώρας, ανέφερε η N1.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου στο Σαράγεβο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Κρίστιαν Σμιτ είπε στους συγκεντρωμένους ότι έχουν έρθει δύσκολες στιγμές για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καλώντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ειρήνη και να συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο στη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Ο Σμιτ κάλεσε τους εκπροσώπους των διαδηλωτών για συνομιλίες, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Στη συνέχεια βγήκε έξω και τους είπε ότι κατανοεί την ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στη χώρα και τις συνεχώς αυξανόμενες εντάσεις.

Η ΜΚΟ Restart διοργάνωσε τη διαμαρτυρία ως μέρος του σχεδίου που αποκαλεί «Αφύπνιση των Πολιτών» (Citizens Awakening). Κάλεσε επίσης τους υπηκόους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης  που ζουν στη Δύση να οργανώσουν διαδηλώσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπισέρα Τούρκοβιτς έστειλε διαβήματα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Δημοκρατίας της Σερβίας λόγω της παρουσίας εκπροσώπων από τις πρεσβείες στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου, σε σχέση με τον αντισυνταγματικό εορτασμό της «Ημέρας της Δημοκρατίας Σέρπσκα».

Στις διαδηλώσεις παρευρέθηκε επίσης ο Κροάτης βουλευτής και πρόεδρος του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, Μίλοραντ Πούποβατς. Το κόμμα του είπε ότι ο Πούποβατς ήταν εκεί για δύο λόγους, κανένας από τους οποίους δεν ήταν πολιτικός. Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι που εγκατέλειψαν την Κροατία ζουν στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska-RS), ενώ και οι θεσμοί της RS παρείχαν σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον σεισμό στην Μπανοβίνα, που είναι μέρος της Κροατίας.