Ευρωεκλογές: το Λονδίνο καίγεται πάνω από τις κάλπες

Η βρετανική κυβέρνηση βυθίστηκε σε αταξία χθες το βράδυ, μετά την παραίτηση της Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, μαζί με αυξανόμενες εκκλήσεις για παραίτηση της πρωθυπουργού May. Τα νέα έφτασαν ενόσω οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατευθύνονται στις εκλογικές περιφέρειες για να λάβουν μέρος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ανυποχώρητη Brexiteer, Andrea Leadsom υπέβαλε την παραίτησή της στη May την Τετάρτη το απόγευμα, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η προσέγγιση της πρωθυπουργού θα «ανταποκριθεί στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

«Ξέρω ότι υπάρχουν σημαντικές εκλογές αύριο και πολλοί Συντηρητικοί έχουν εργαστεί σκληρά για να υποστηρίξουν τους εξαιρετικούς μας υποψήφιους», πρόσθεσε η Leadsom. «Εξέτασα προσεκτικά το χρονοδιάγραμμα αυτής της απόφασης, αλλά δεν μπορώ να εκπληρώσω αύριο το καθήκον μου ως ηγέτης του Σώματος, να ανακοινώσω ένα νομοσχέδιο με νέα στοιχεία στα οποία αντιτίθεμαι θεμελιωδώς».

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος, ο Graham Brady της επιτροπής του 1922, ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει μαζί με την πρωθυπουργό την Παρασκευή, καθώς η ίδια αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις και από τις δύο πλευρές της συζήτησης για το Brexit, προκειμένου να παραιτηθεί με άμεση ισχύ.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναγκαστεί να φύγει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς ένας συνασπισμός επαναστατών βουλευτών των Tory επιδιώκει να αλλάξει τους κανόνες του κόμματος που θα τους επέτρεπε να απομακρύνουν την May όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Από την πλευρά των Εργατικών, ο πρόεδρος του κόμματος, Ian Lavery, ζυγίζει στη συζήτηση την Τετάρτη. «Η εξουσία της Πρωθυπουργού τερματίζεται και ο χρόνος της τελείωσε», είπε. «Ενώ οι Συντηρητικοί διαχωρίζονται, η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση. «Για χάρη της χώρας, η Theresa May πρέπει να φύγει».

Αρκετές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Τετάρτη ότι η εξουσία της May ως πρωθυπουργού έχει εκτεθεί σημαντικά και ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη όλων των πλευρών της Βουλής. Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ευρωσκεπτιστικής Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας, Jacob Rees-Mogg, είχε επίσης μερικά σκληρά λόγια να πει, μετά την παραίτηση της Leadsom. «Αυτός είναι ένας περίεργος και ανίκανος τρόπος να κάνεις κυβέρνηση… η Πρωθυπουργός δεν έχει την εξουσία να ασχολείται με το οτιδήποτε», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σκέφτηκε ότι η συμφωνία της May θα χάσει πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο από ό,τι στο παρελθόν, σε περίπτωση που υποβληθεί ξανά στις Κοινότητες για ψηφοφορία. Αυτό ακολουθεί τους συμβιβασμούς που η ίδια έκανε πρόσφατα στα σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται η δυνατότητα των βουλευτών «να θέσουν τα απαραίτητα» για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Επιπλέον, ο ηγέτης της ERG την Τετάρτη το βράδυ επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ως τον επόμενο πιθανό ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και, κατά συνέπεια, τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν η May τελικά παραιτηθεί.

Η βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov τοποθετεί αυτή τη στιγμή τον Boris Johnson ως τον αγαπημένο για την επόμενη ηγεσία των Tory, ακολουθούμενο από τον πρώην διαπραγματευτή για το Brexit, Dominic Raab. Οι Βρετανοί πολίτες θα κατευθυνθούν στις κάλπες σήμερα, με το κόμμα Brexit του Nigel Farage να βρίσκεται ψηλά. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ομάδα θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 30 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

X