Ευρω-κόμμα Μακρόν: Κόκκινη γραμμή στις ακροάσεις της Κομισιόν

[EPA-EFE/PHILIPPE WOJAZER]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα πώς σκοπεύει να οργανώσει τις ακροάσεις επιβεβαίωσης των 26 υποψηφίων Επιτρόπων. Πρόκειται για ένα από τα highlights της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενώ παράλληλα αποτελεί και προϋπόθεση για την Ολομέλεια να διεξάγει ψηφοφορία για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Renew Europe, η κεντρώα πολιτική ομάδα με επικεφαλής το En Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχει σαφή άποψη για το πώς θα πρέπει να διεξάγονται οι ακροάσεις.

«Δεν τίθεται θέμα ότι οι ακροάσεις των αντιπροέδρων της Επιτροπής πραγματοποιούνται πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων», δήλωσε ο Pascal Canfin, πρόεδρος της ισχυρής επιτροπής περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου.

«Για εμάς, αυτό είναι μια απόλυτη κόκκινη γραμμή», τόνισε ο Canfin, λέγοντας ότι το Renew είναι κάθετα αντίθετο σε μια τέτοια ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, προστατεύει τους υποψηφίους από τις δύσκολες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, διασφαλίζοντας ότι θα περάσουν εύκολα από τις συνήθως δύσκολες ακροάσεις .

Δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεξάγονται οι ακροάσεις των αντιπροέδρων της Επιτροπής. Ο πρώτος (και τελευταίος) χρόνος που συνέβη αυτό, το 2014, οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής πέρασαν ακροάσεις από τη Διάσκεψη των Προέδρων, την ανώτατη αρχή του Κοινοβουλίου, η οποία συγκεντρώνει τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων της Ολομέλειας.

Αλλά για τον Canfin και το Renew, η εφαρμογή διπλών στάνταρτ θα ήταν απαράδεκτη. Εξάλλου, θα ήταν αδιανόητο τόσο ισχυροί αξιωματούχοι να μην περάσουν από την εξέταση των επιτροπών.

«Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλειοψηφία για να γίνει αυτό», δήλωσε ο Canfin στους δημοσιογράφους την Παρασκευή (13 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, ανέφερε ότι άλλες πολιτικές ομάδες – το κεντροδεξιό EPP, το Συντηρητικό ECR και η άκρα δεξιά – θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να προστατέψουν ορισμένους αντιπάλους από σκληρές ερωτήσεις.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον Canfin, εξαρτάται από τους Σοσιαλιστές του S&D, που θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με τους συντηρητικούς, προκειμένου να προστατεύσουν τον κύριο υποψήφιο τους Frans Timmermans, ο οποίος ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Μια πηγή του S&D δήλωσε στο EURACTIV ότι θα εξυπηρετούν «ιδιοτελή σκοπό» οι Σοσιαλιστές, εάν προσπαθήσουν να αποφύγουν τις δημόσιες ακροάσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ωστόσο, ο κ. Timmermans δεν έχει να φοβάται πολλά από τους ευρωβουλευτές. Από τους οκτώ αντιπροέδρους που όρισε η Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν για να ηγηθούν της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι από τους πλέον αμφιλεγόμενους.

Από την άλλη, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος διορίστηκε σε ένα αμφιλεγόμενο χαρτοφυλάκιο με τίτλο «Προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής», είναι. Ο παράξενος τίτλος της δουλειάς έγινε αποδεκτός με σκεπτικότητα στην Ευρώπη όταν η Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν αποκάλυψε την ομάδα της, την περασμένη εβδομάδα.

Η κίνηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια χειρονομία προς τα ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, και προκάλεσε ευρείες αντιδράσεις, κυρίως από την Αριστερά και τους Πράσινους, αλλά και από το En Marche του Μακρόν.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), δήλωσε ότι ο τίτλος «δεν είναι δίκαιος» για τον Σχοινά, εκτιμώντας ότι η φον ντεν Λάιεν θα το αλλάξει στο τέλος «επειδή η κριτική είναι για τον τίτλο, ενώ ο κ. Σχοινάς έχει καλωσοριστεί από όλους», όπως εξήγησε.