Έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζήτησαν την συνδρομή των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας

Lindsey-Graham-800x450 [Gage Skidmore, Flickr]

Διπλωμάτες από έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων τέσσερα μέλη της ΕΕ, απηυθύναν έκκληση προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές χθες (7 Μαρτίου) για να τους συνδράμουν στην αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, και επέμειναν ότι οι κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Κριμαία δεν θα πρέπει να αρθούν ακόμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, καθώς και οι πρέσβεις στην Ουάσιγκτον από την Πολωνία, τη Γεωργία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, εμφανίστηκαν στην ακρόαση μιας  υποεπιτροπής της Γερουσίας για τις ρωσικές δραστηριότητες στις χώρες τους. «Μέχρι η Ρωσία αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος, δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των κυρώσεων. Αντιθέτως, θα πρέπει να αυξηθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν.

http://www.euractiv.com/section/global-europe/interview/russian-activist-if-putin-regains-ukraine-the-baltics-are-next/

Άλλοι διπλωμάτες συμφώνησαν, περιγράφοντας τις προσπάθειες στο εσωτερικό των χωρών τους και άλλοι αναφέρθηκαν στην εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

«Σκεφτόμαστε τη διαφοροποίηση», δήλωσε ο Piotr Wilczek, πρέσβης της Πολωνίας στην Ουάσιγκτον. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Λίντσει Γκράχαμ, πρόεδρος της υποεπιτροπής η οποία επιβλέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την εξωτερική βοήθεια, προκάλεσε την ακρόαση αυτή, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της φημολογίας ότι θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις που επιβάλλονται μετά την προσάρτηση από την Ρωσία της Κριμαίας.

http://www.euractiv.com/section/global-europe/news/nervous-nato-allies-seek-reassurance-from-trumps-defence-chief/

Ο Graham υποστηρίζει τη συνέχιση της βοήθειας, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική για την ασφάλεια των ΗΠΑ. «Όσο ασφαλέστεροι είστε, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε», δήλωσε ο Γκράχαμ.

 «Υβριδικός πόλεμος»

Ο Γκράχαμ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο οι οποίες αποτέλεσαν επέμβαση στο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Αρκετά μέλη της υποεπιτροπής ρώτησε ποιο είδος βοήθειας ήταν πιο χρήσιμο. Οι διπλωμάτες, απάντησαν ότι είναι η στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο άρχισαν μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, όταν 2.700 στρατιώτες έφθασαν στην Πολωνία.

http://www.euractiv.com/section/global-europe/news/german-troops-deploy-in-lithuania-under-nato-banner/

Η περιοχή ζήτησε στρατεύματα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση από την Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Οι διπλωμάτες χαρακτήρισαν την συμπεριφορά της Ρωσίας ως «υβριδικό πόλεμο», συνδυάζοντας τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την προπαγάνδα με την απειλή ή τη χρήση βίας.

http://www.euractiv.com/section/global-europe/news/russian-official-information-war-part-of-battle-for-the-consciousness-of-the-masses/

Για παράδειγμα, ο Πρέσβης της Γεωργίας David Bakradze αναφέρθηκε σε ρωσικές εκπομπές οι οποίες αποθαρρύναν Γεωργιανούς να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα υποστήριξε δύο αποσχισθείσες περιοχές στον πόλεμο του 2008 με την Τιφλίδα και το ένα πέμπτο του εδάφους της Γεωργίας να παραμένει υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστές.

X