Έξαρση βίας προκαλεί η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Μαυροβουνίου για τον καθορισμό των συνόρων τους

Graffiti-at-Kosovo-border-Reuters [Reuters]

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε χθες (30 Αυγούστου) ότι συνέλαβε έξι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης με την υποψία συμμετοχής σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με χειροβομβίδα στο κοινοβούλιο.

Σε κοινή δήλωση, η αστυνομία και οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι πέντε άνδρες και η γυναίκα κατηγορούνται για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης στις 4 Αυγούστου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του εξωτερικού του κτιρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Οι κρατούμενοι είναι μέλη ή υποστηρικτές του Κινήματος Αυτοδιάθεσης της αντιπολίτευσης.

Η δήλωση ανέφερε ότι η αστυνομία κατασχέθηκαν αρκετά πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης την Τρίτη, και ότι και οι έξι θα παραμείνουν υπό κράτηση εν αναμονή της απόφασης του δικαστή αυτή την εβδομάδα.

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε χθες, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική», προσθέτοντας ότι μια τέτοια μορφή πολιτικής δράσης είναι «απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη».

Η επίθεση της 4ης Αυγούστου ήταν μία από τις πολλές που έχουν συγκλονίσει το Κοσσυφοπέδιο και σχετίζονται με τη συμφωνία της κυβέρνησης με το Μαυροβούνιο για τον καθορισμό των κοινών συνόρων τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ορισμένα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού έχουν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι παραχωρεί έδαφος στο Μαυροβούνιο, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, μια χειροβομβίδα ρίχτηκε αργά την Κυριακή στην αυλή του σπιτιού του Μέντορ Σάλα, του γενικού διευθυντή της Ραδιοτηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου (RTK).

Την επόμενη μέρα, παρακρατική ομάδα ακτιβιστών του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη συνοριακή συμφωνία.

Το περιστατικό ήρθε έξι ημέρες μετά από άλλη επίθεση με χειροβομβίδα στην  έδρας της RTK, η οποία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε μια ομάδα που ονομάζεται «Rugovasit», όρος που χρησιμοποιείται για τους κατοίκους των βουνών Ρουγκόβα στα αμφισβητούμενα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

In an emailed statement to media, Rugovasit said the RTK under Shala had sided with the government and overlooked the opposition because it “speaks out against the demarcation”.

Σε δήλωση που στάλθηκε ηλεκτρονικά στα μέσα ενημέρωσης, η Rugovasit υποστήριξε ότι ο σταθμός RTK έχει συνταχθεί με την κυβέρνηση και παραβλέπει την αντιπολίτευση, διότι «μιλά ανοιχτά εναντίον της οριοθέτησης».

Η συμφωνία για τα σύνορα είναι ζωτικής σημασίας για να κερδίσει το Κοσσυφοπεδίο μετακίνηση χωρίς βίζα στην ΕΕ και να ενοποιηθεί περαιτέρω με την Ένωση. Ωστόσο, η προτεινόμενη συμφωνία έχει προκαλέσει ένταση και διαμαρτυρίες τόσο εντός όσο και εκτός του κοινοβουλίου κατά τους τελευταίους μήνες.

Διεθνείς παρατηρητές της ελευθερίας του Τύπου προειδοποιούν ότι οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης στο Κοσσυφοπέδιο συχνά απειλούνται για τα ερευνητικά δημοσιεύματά τους, αλλά δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν καμία άμεση ένοπλη επίθεση εναντίον τους.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων καταδίκασε χθες την επίθεση εναντίον του  Mentor Shala και κάλεσε τις αρχές να τον προστατεύσουν υπό το φως των συνεχιζόμενων απειλών κατά της ζωής του.

«Εάν αυτοί που απείλησαν και προσπάθησαν να εκφοβίσουν τον Shala δεν πληρώσουν, κατά πάσα πιθανότητα οι δημοσιογράφοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με περαιτέρω βία»,  δήλωσε η επιτροπή.