Ευρωσοσιαλιστές: Να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις με Τουρκία, «επικίνδυνος» ο Τράμπ

O Knut Fleckenstein [Flickr]

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ δείχνουν την ανάγκη για την ΕΕ να ξεκινήσει να εστιάζει στα δικά της συμφέροντα, είπε στην EurActiv.com ο Αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Knut Fleckenstein.

Ο ίδιος, επίσης, τόνισε ότι μετά τη σημερινή παρουσίαση του πακέτου διεύρυνσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να «παγώσουν», καθώς η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται πλέον για ένταξη στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ άλλαξαν

Αναφορικά με τις εκλογές των ΗΠΑ, ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι ως Γερμανός «μπορώ να πω αυτές οι ΗΠΑ δεν είναι ίδιες με τις ΗΠΑ μετά την εποχή των Ναζί που μας δίδαξε τη δημοκρατία και τις αξίες».

Ο Fleckenstein πρόσθεσε ότι η ημέρα μετά από τις αμερικανικές εκλογές είναι επίσης μια πρόκληση για την ΕΕ να αλλάξει την προσοχή της.

«Μπορεί επίσης να είναι μια πρόκληση για εμάς να βρούμε έναν νέο τρόπο να προχωρήσουμε και να επικεντρωθούμε στα δικά μας συμφέροντα», είπε.

Η ευρωβουλευτής Kati Piri πήγε ακόμη παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι ο Donald Trump είναι «επικίνδυνος».

«Ο Trump είναι επικίνδυνος όταν πρόκειται για τη θέση των γυναικών, τις διακρίσεις, τα δικαιώματα, τη μετανάστευση […] αν συνεχίσει αυτή τη ρητορική θα ανησυχήσω σοβαρά», είπε στη EurActiv.

Η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για την ΕΕ

Παρουσιάζοντας σήμερα (9 Οκτωβρίου) το πακέτο διεύρυνσης, ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, Johannes Hahn επέκρινε έντονα την Άγκυρα.

«Ανησυχούμε σοβαρά για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας που εκτυλίσσεται στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. Για το δικό της συμφέρον, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σταματήσει να απομακρύνεται από την ΕΕ», δήλωσε.

«Λένε ξεδιάντροπα ότι οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αργήσατε. Αναθεωρήστε τις το ταχύτερο δυνατό, αλλά όχι μόνο αυτό, πάρτε και την τελική σας απόφαση», είπε ο τούρκος πρόεδρος σε επενδυτικό συνέδριο στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην ετήσια έκθεση για την Τουρκία, ο Fleckenstein τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση της Τουρκίας μετακινείνται όλο και πιο μακριά από τις κοινές αξίες «που νομίζαμε ότι είναι κοινές».

«Η πίεση στα μέσα, οι συλλήψεις μελών του κοινοβουλίου […] είναι πολύ προφανές ότι ο κύριος Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της ΕΕ και θα πρέπει να το δεχθούμε», σημείωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να τελειώσουν, αλλά να «παγώσουν» έως ότου η τουρκική κυβέρνηση δείξει ότι ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την ΕΕ.

Είπε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι διχασμένο σχετικά με το θέμα.

«Οι μισοί από αυτούς συμφωνούν με την άποψή μας και οι άλλοι μισοί δεν θέλουν καν να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία».

Η Piri, η οποία είναι εισηγήτρια για την Τουρκία, συμφώνησε ότι η Τουρκία πλέον ξεκάθαρα «κλείνει τις πόρτες της» στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα και ότι η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι σε κίνδυνο.

X