Ευρωπαϊκή περιοδεία σχεδιάζει ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. [European People's Party]

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Οκτωβρίου ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία για την έξοδο της  Μισέλ Μπαρνιέ σκοπεύει να περιοδεύσει στα κράτη μέλη, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

«Θα επισκεφτεί τις  πρωτεύουσες για να κάνει μια σφυγμομέτρηση», δήλωσε πηγή, επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο Μπαρνιέ, πρώην υπουργός και Επίτροπος της ΕΕ, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως επικεφαλής διαπραγματευτής με τη Βρετανία μετά το βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Πηγή αποκάλυψε ότι ο Μπαρνιέ σκοπεύει να επικεντρώσει τις διαπραγματεύσεις σε τρεις βασικούς τομείς: την απεμπλοκή της Βρετανίας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το εμπόριο και την εξωτερική πολιτική, και τα θέματα γύρω από την ενιαία αγορά, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης των εργαζομένων.

Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Επί του παρόντος, η βρετανική κυβέρνηση αξιολογεί τους στόχους της και έχει δηλώσει επανηλλειμμένα ότι δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 πριν το επόμενο έτος.  Από την πλευρά τους, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλοι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι δεν θα συζητήσουν τους όρους του διαζυγίου μέχρι να ενεργοποιηθεί το Άρθρο, αν και ορισμένες κυβερνήσεις προτίθενται να δώσουν στο Λονδίνο μια ιδέα για το πού μπορεί να οδηγήσουν οι συνομιλίες.

Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί έχουν παραπονεθεί ότι οι βασικοί διαπραγματευτές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Μπαρνιέ, εκπροσωπούν συμφέροντα εχθρικά προς τη Βρετανία. Στην πλειοψηφία τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι θέλουν μια συμφωνία που κρατάει η Βρετανία κοντά και περιορίζει την οικονομική ζημιά, που όμως θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της ΕΕ.

X