Έτινγκερ: Η άρση υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους υπηκόους στην ΕΕ δεν θα συμβεί φέτος

Ο Γερμανός Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ. [European Commission]

Ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ άσκησε μεταξύ άλλων κριτική στην Άγκυρα για την πρόσφατη απόφασή της να άρει την ασυλία βουλευτών, μια συνταγματική αλλαγή που θα αποβάλλει από το τουρκικό κοινοβούλιο ένα φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Δύσκολο να άρει η ΕΕ την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ φέτος, σύμφωνα με τον επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ, λόγω της καταστολής που εφάρμοσε η Άγκυρα μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε συνέντευξη του κ Έτινγκερ που δημοσιεύεται σήμερα σε αρκετές περιφερειακές εφημερίδες, τονίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρέπει πρώτα να απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ για το θέμα των κανόνων δικαίου.

Ο Επίτροπος, άσκησε επίσης κριτική στην Άγκυρα για την πρόσφατη απόφασή της να άρει την ασυλία βουλευτών, μια συνταγματική αλλαγή που θα αποβάλλει από το τουρκικό κοινοβούλιο ένα φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Αποδοκίμασε την τουρκική κυβέρνηση και για το κλείσιμο εφημερίδων της αντιπολίτευσης και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

Tέλος δεν απέφυγε να κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες. «Καμμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ εάν εισαγάγει τη θανατική ποινή», είπε χαρακτηριστικά.