Ερντογάν: Στόχος η λίρα, η μεταβλητότητα θα περάσει

[amna.gr]

Η τουρκική λίρα είναι στόχος επιχείρησης, αλλά η Τουρκία θα ξεπεράσει την επίθεση και η μεταβλητότητα του νομίσματος θα περάσει, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυία για να δεις ποιοι είναι πίσω από τη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, είναι μία επιχείρηση κατά της Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ομιλία του σε τελετή στρατιωτικής αποφοίτησης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ως αντίδραση στην πτώση της λίρας και ότι αρχίζει να βλέπει αποτελέσματα από αυτά τα βήματα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σημείωσε ότι είναι αδύνατο να εξηγήσει την αμερικανική προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η περίπτωση του πάστορα Μπράνσον για να αποδυναμωθεί η Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία χρειάζεται τις ρωσικής κατασκευής συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 και θα τις προμηθευθεί το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία πως η σχεδιαζόμενη από τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία ανάπτυξη των S-400 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ορισμένων αμερικανικής κατασκευής όπλων και άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία, περιλαμβανομένων των αεριωθουμένων F-35.

Στην ομιλία του, σημείωσε πως η Τουρκία χρειάζεται επίσης τα μαχητικά F-35 και θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της για να τα προμηθευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα προμηθευθεί αεριωθούμενα από αλλού, αν οι ΗΠΑ σταματήσουν την παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35.