Ερντογάν: Όχι στην ΕΕ πάση θυσία, υπάρχει και η «Σαγκάη 5»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν [Turkish Presidency]

Η Τουρκία δεν είναι αναγκαίο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «με κάθε κόστος» φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει μέλος ενός συνασπισμού ασφαλείας που περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα έθνη της Κεντρικής Ασίας.

Οι προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ φαίνονται πιο απομακρυσμένες από ποτέ μετά από 11 χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επικρίνει τις επιδόσεις της Τουρκίας στις δημοκρατικές ελευθερίες, ενώ στην Άγκυρα επικρατεί εκνευρισμός λόγω της κριτικής που ασκείται από την ΕΕ.

«Η Τουρκία πρέπει να αισθάνεται άνετα. Δεν πρέπει να λέμε ‘Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος’». Αυτή είναι άποψή μου». Η εν λόγω δήλωση του Ερντογάν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Hurriyet, μετά από συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Πακιστάν και στο Ουζμπεκιστάν.

«Γιατί δεν πρέπει η Τουρκία να ανήκει στην «Σαγκάη 5»; Αυτό ρώτησα και τον κύριο Πούτιν, και τον Πρόεδρο του Καζακστάν, κύριο Ναζαρμπάγιεφ, οι οποίοι ανήκουν στους Πέντε της Σαγκάης», συνέχισε.

«Ελπίζω ότι εάν υπάρχει θετική εξέλιξη και η Τουρκία ενταχθεί εκεί, θα βρεθεί σε θέση να ενεργήσει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία».

Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις ασιατικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, ανάμεσά τους το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, αποτελούν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) από το 2001 ως ένα περιφερειακό μπλοκ ασφαλείας για την καταπολέμηση των απειλών που προέρχονται από το ριζοσπαστικό Ισλάμ και της διακίνησης ναρκωτικών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Η ένταξη της Τουρκίας στην ‘Σαγκάη 5’ πιθανότατα θα σήμαινε το συναγερμό για τους δυτικούς συμμάχους και για τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ.

Το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν μιλούν την τουρκική γλώσσα, ενώ η Άγκυρα υπέγραψε το 2013 ως εταίρος που συμμετέχει στον διάλογο, υποστηρίζοντας ότι μοιράζονται «την ίδια μοίρα» ως μέλη του μπλοκ.

Η Μογγολία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι παρατηρητές του ΟΣΣ, ενώ η Λευκορωσία, όπως η Τουρκία αποτελούν εταίρους στον διάλογο, οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν μέρος σε υπουργικό επίπεδο και σε κάποιες άλλες συναντήσεις της ΟΣΣ, αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τους Τούρκους να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του έτους αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, ενώ δήλωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ το 2017.

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε μία λεπτή γραμμή, καθώς χρειάζεται η συνέχιση της βοήθειας στην Άγκυρα για τον φραγμό της τεράστιας ροής των μεταναστών, κυρίως από τη Συρία, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω της καταστολής στους αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ περίπου 36.000 συνελήφθησαν. Επίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας έχουν κλείσει.

Η κυβέρνηση λέει ότι η καταστολή αυτή δικαιολογείται μετά γεγονότα της 15ης Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων, πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

X