Επίθεση Μογκερίνι σε Τραμπ, μόνη «παγκόσμια δύναμη» η ΕΕ

Μογκερίνι και Τραμπ [European External Action Service/Flickr]

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη (18 Οκτωβρίου), χωρίς να τον κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι ο απομονωτισμός στην εξωτερική πολιτική δεν οδηγεί πουθενά και ότι η ΕΕ είναι σήμερα η «μόνη αξιόπιστη και προβλέψιμη» παγκόσμια δύναμη.

 

Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ επιτέθηκε επίσης στην Realpolitik και επεσήμανε ότι το να είσαι σκληρός για να είσαι σκληρός είναι συχνά ένα σημάδι αδυναμίας.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη στρατιωτικοποίηση της ηπείρου, αλλά είναι μάλλον ένα μέσο για να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία από τους άλλους και να εξασφαλίσει πιο αποδοτικές στρατιωτικές δαπάνες.

«Η στρατιωτική δύναμη χρειάζεται μερικές φορές, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους δεν είναι ποτέ, ποτέ, ποτέ, η μόνη λύση», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για διπλωματία και διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με την Μογκερίνι, η διεθνής τάξη περνάει δύσκολες στιγμές και παρότρυνε τους Ευρωπαίους να γίνουν θαρραλέοι και να εκφράσουν τις ιδέες τους για να αλλάξουν τα πράγματα.

 

Ο «ευρωπαϊκός δρόμος» εναντίον της Realpolitik

Η Μογκέρινι μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Κοινοβούλιο.

Στην ομιλία της, ανέφερε τρεις φορές την ανάγκη να αποφευχθεί ο «απομονωτισμός» στη διεθνή πολιτική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης του «ευρωπαϊκού τρόπου».

«Υπάρχει μια εναλλακτική λύση στην εξωτερική πολιτική της απομόνωσης, του φόβου, του προστατευτισμού και της αντιπαράθεσης, και αυτός είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος», ανέφερε.

Ο ευρωπαϊκός δρόμος, σύμφωνα με τη Μογκερίνι, συνίσταται στη συνεργασία και την εταιρική σχέση, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στον πολυμερισμό, καθώς και στη συνεχή αναζήτηση λύσεων που να αποβαίνουν προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Η  επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σημείωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό στο να είναι κάποιος ιδεαλιστής ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές της «κυνικής Realpolitik», επαναλαμβάνοντας ότι η λύση της εποχής μας δεν θα έρθει ποτέ με την απομόνωση.

«Υπάρχει σήμερα μόνο μια παγκόσμια δύναμη που είναι αξιόπιστη, αξιόπιστη και προβλέψιμη για τον υπόλοιπο κόσμο και όχι μόνο για τους πολίτες της – και αυτή είναι η ΕΕ», δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων.

 

Υποστήριξη στον ΟΗΕ

Σε μια στιγμή που ο ΟΗΕ βάλλεται από παντού, η ΕΕ είναι ο ισχυρότερος και πιο αξιόπιστος υποστηρικτής της αποτελεσματικής πολυμέρειας, συνέχισε η Μογκερίνι.

Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι καλύτερη αν ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι. «Είμαστε όλοι διασυνδεδεμένοι», είπε.

Εξήγησε ότι οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες κατανοούν την αξία της UNESCO για να προστατεύσουν την κληρονομιά της Ευρώπης από συγκρούσεις, και να διατηρήσουν την ιστορία και μνήμη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την UNESCO για την «αντι-ισραηλινή προκατάληψη» της.

Ο Τραμπ είναι εδώ και καιρό επικριτής του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν ένα δυσανάλογο ποσό χρημάτων στον διεθνή οργανισμό που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε έντονα τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της κακοδιαχείρισης.

«Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι υπεύθυνα για κάθε επίπεδο διαχείρισης, να προστατεύουν τους καταγγέλλοντες και να επικεντρώνονται στα αποτελέσματα και όχι στη διαδικασία», δήλωσε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι ο οργανισμός χρειάζεται μεταρρύθμιση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φάνηκε να δέχεται κάποιες από τις επικρίσεις. «Ο κοινός μας στόχος είναι ένας ΟΗΕ του 21ου αιώνα που επικεντρώνεται περισσότερο στους ανθρώπους και λιγότερο στη διαδικασία», απάντησε.

 

Πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Τη Δευτέρα (16 Οκτωβρίου), ο Τραπ επανέλαβε την απειλή του να αποσύρει πλήρως τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που επιτεύχθηκε το 2015 με την ΕΕ ως διαμεσολαβητή.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρώπη τιμά και υπερασπίζεται τα επιτεύγματά της.

«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης για να διασφαλίσουμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς».

Εξήγησε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διενήργησε πολλές επιθεωρήσεις και δήλωσε ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις του.

«Είναι μια συμφωνία που σταμάτησε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, δίπλα μας. Αυτό έφερε ασφάλεια στην περιοχή και στους νέους στη χώρα. Αυτός ήταν ο ευρωπαϊκός δρόμος και ήταν χάρη σε εμάς επειδή είμαστε ο διαμεσολαβητής », είπε.

«Στον σημερινό κόσμο, όπου όλα πάνε στραβά, δεν είναι δυνατό να καταργηθεί μια συμφωνία που λειτουργεί», τόνισε.

Η Μογκερίνι σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη δεν ήταν αφελής, αλλά ασκεί την πολιτική με χαμόγελο.

«Κάποιοι θα πιστεύουν ότι η δύναμη στην εξωτερική πολιτική σημαίνει την κατάργηση των κανόνων και των συμφωνιών και μονομερείς ενέργειες. Το να είσαι ισχυρός σημαίνει να είσαι σκληρός.

«Επιτρέψτε μου να σας πω, μερικές φορές χρειάζεστε περισσότερη δύναμη για να χαμογελάσετε παρά να φωνάξετε. Η πραγματική δύναμη έγκειται στη δημιουργία χώρου για διάλογο και λύσεις για την οικοδόμηση των συνεργασιών «, δήλωσε η Μογκερίνι.

 

Αφρική: αλλαγή σελίδας

Στην ομιλία της, επέστησε επίσης την προσοχή στη νέα εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής, τονίζοντας ότι εισήλθε σε μια νέα εποχή.

«Γυρίσαμε σελίδα από τη λογική της βοήθειας στη λογική της εταιρικής σχέσης […] δεν δουλεύουμε για την Αφρική αλλά με την Αφρική».

Η Μογκερίνι αναφέρθηκε στο εξωτερικό επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο με στόχο την τόνωση των επενδύσεων στην αφρικανική ήπειρο.

«Είναι μια ευνοϊκή κατάσταση για τον ευρωπαϊκό ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες της ΕΕ και της Αφρικής», ανέφερε.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, η Μογκερίνι δήλωσε ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει αλλά να διαχειριστεί.

«Εάν απομακρυνθούν όλοι οι μετανάστες στην Ευρώπη σήμερα, ολόκληροι τομείς της οικονομίας μας θα καταρρεύσουν αύριο το πρωί», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει φράχτες αλλά μια εταιρική σχέση για να δουλέψει με ανθρώπινο τρόπο η διαχείριση του ζητήματος αυτού μαζί με τα κράτη και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

X