Επίσκεψη Τραμπ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου

Ο Τραμπ ίσως και να μην έχει πολύ ευχάριστο καλωσόρισμα [Robin Cox/Twitter]

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο αποκάλεσε τη βελγική πρωτεύουσα «κολαστήριο», θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος χθες (21 Μαρτίου).

Η επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία στον Τραμπ να πιέσει για την επιδίωξή του σύμφωνα με την οποία πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες για να μοιραστούν το βάρος του κόστους. Ο Τραμπ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους ευρωπαίους συμμάχους με τις απαιτήσεις του για αυξάση των αμυντικών δαπανών και για την πρόταση του περί της σύστασης μιας συμμαχίας με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο πρόεδρος προσβλέπει σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για να επαναβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ, και να συζητήσουν θέματα κρίσιμα για την συμμαχία, ιδιαίτερα της κατανομής των ευθυνών και του ρόλου του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ θα υποδεχθεί τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ στο Λευκό Οίκο στις 12 Απριλίου για να συζητήσουν το «πώς θα ενισχύθει η συμμαχία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την εθνική και τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε η δήλωση.

Πριν την εκλογή του, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τις Βρυξέλλες «κολαστήριο», εξαπολύοντας ένα τσουνάμι ειρωνικών σχολίων από τους κατοίκους της πρωτεύουσας της ΕΕ στα social media. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μαϊκ Πενς και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έχουν ήδη επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Ο Πενς έγινε δεκτός στις Βρυξέλλες με διαδηλώσεις. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων αψήφησαν το κρύο για να διαμαρτυρηθούν για έναν άνθρωπο τον οποίο πολλοί θεωρούν προσβλητικό προσβλητικό λόγω των ακροδεξιών θέσεων του σχετικά με την άμβλωση, τη σεξουαλικότητα και την κλιματική αλλαγή.

X