Επίσκεψη της Μέι στην Ινδία με επίκεντρο τη βίζα και τις εμπορικές σχέσεις

Η Τερέζα Μέι και ο Λίαμ Φοξ στην Ινδία [Downing Street]

Στην Ινδία βρίσκεται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, προκειμένου να πραγματοποιήσει συζητήσεις για την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά το Brexit.

Σε τεχνικό επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει επίσημες εμπορικές συνομιλίες με τρίτα κράτη, μέχρι να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι με αυτή την επίσκεψη έχει ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την εκ νέου συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συνοδεύεται από τον υπουργό εμπορίου Λίαμ Φοξ, καθώς και από αντιπροσωπεία Βρετανών επιχειρηματιών σε επίσκεψη διάρκειας τριών ημερών

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία θεωρείται ως «η πιο θερμή υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο», τα σχόλια της Μέι φέρεται να είναι αποθαρρυντικά για την Ινδία, καθώς δήλωσε ότι δεν θα διευκολυνθεί ιδιαίτερα η διαδικασία χορήγησης βίζας σε υπηκόους της Ινδίας.

Η πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Βρετανία ήταν ήδη σε θέση να προσελκύσει «το καλύτερο δυνατό», μετά την αποχώρηση της από την ΕΕ. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε εκδώσει περισσότερες θεωρήσεις εργασίας στην Ινδία από ό, τι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Κίνα μαζί. Εννέα στις δέκα αιτήσεις θεώρησης από την Ινδία έχουν ήδη γίνει αποδεκτές. Έχουμε, πιστεύω, ένα καλό σύστημα », δήλωσε.

«Εχθροί των πολιτών»

Η Μέι επίσης αναγκάστηκε να υπερασπιστεί βρετανική δικαστική απόφαση, την περασμένη εβδομάδα, αντίθετα στις προθέσεις της κυβέρνησής της και η οποία ορίζει το Κοινοβούλιο ως αρμόδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ.

Οι τρεις δικαστές χαρακτηρίστηκαν ως «εχθροί των πολιτών» σε πρωτοσέλιδο της Daily Mail.

«Πιστεύω στην αξία και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος μας, εκτιμώ επίσης την ελευθερία του Τύπου μας. Αυτές οι δύο στηρίζουν τη δημοκρατία μας», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους πριν μεταβεί στην Ινδία. Η απόφαση του κοινοβουλίου δεν θα ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, απλά θα διεξαχθεί κάποια συζήτηση και ψηφοφορία επί του θέματος.

Στο πρώτο ταξίδι της εκτός Ευρώπης από τότε που ανέλαβε την θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, τον Ιούλιο, η Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα γυρνούσε την πλάτη της στον κόσμο, ωστόσο αναζητά νέες οικονομικές συμφωνίες με σκοπό το συμφέρον όλων των πλευρών.

«Θέλουμε η Βρετανία να γίνει η πιο αφοσιωμένη και πιο ένθερμη υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο», δήλωσε η Μέι σε ομιλία της σε βιομηχάνους στην ινδική πρωτεύουσα.

«Το ελεύθερο εμπόριο δημιουργεί ένα αυξανόμενο κύμα ανάπτυξης, δημιουργεί πλούτο, θέσεις εργασίας, αυξάνει τις επενδύσεις, βελτιώνει την παραγωγικότητα, βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο και δημιουργεί ευκαιρίες για όλους τους πολίτες μας».

Συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, η Μέι έφτασε στο Νέο Δελχί αργά την Κυριακή και θα ταξιδέψει στο νότιο κέντρο τεχνολογίας της Μπανγκόκ την Τρίτη.

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν μπορεί να υπογράψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες μέχρι την αποχώρησή της από την ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα έως το 2019, η επίσκεψη της Μέι αποδεικνύει την επιθυμία της να δρομολογηθούν εξελίξεις όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ο Λίαμ Φοξ, επικεφαλής του νέου τμήματος για το διεθνές εμπόριο, ταξιδεύει μαζί με την πρωθυπουργό και πρόκειται σήμερα να αναλάβει λεπτομερείς συνομιλίες με την Ινδή ομόλογό του, Νιρμάλα Σιθαράμαν.

Η Μέι δήλωσε ότι «καμία χώρα δεν χρωστάει μια άλλη χώρα», ωστόσο υπάρχουν σημεία στα οποία η Βρετανία και η Ινδία θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενότερα.

«Δε χρειάζεται να περιμένουμε την αποχώρησή μας από την ΕΕ, προκειμένου να προσδιορίσουμε κοινά σημεία ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Η Ινδία εξακολουθεί να έχει ένα αυστηρό καθεστώς δασμών και γραφειοκρατίας που έχει την καταστήσει μία δύσκολη χώρα για επενδύσεις, παρά το ότι η δυνητική αγορά της είναι τεράστια.

Η ανάγκη της Βρετανίας να προχωρήσει σε συμφωνίες προτού αποχωρήσει από την ΕΕ δίνει στην κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργού της Ινδίας, πρόσθετη διαπραγματευτική δύναμη. Η «Hindustan Times» έγραψε τη Δευτέρα ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις του με την Ινδία περισσότερο από ποτέ».

Παρά τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών από την εποχή της αποικιοκρατίας, το διμερές εμπόριο είναι σχετικά χαμηλό σε 14 δις δολάρια (€ 12.6 δις ευρώ) το περασμένο έτος, μικρότερο από το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ινδίας και της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πρόκειται να έχει συνομιλίες με τη Μέι σήμερα, δήλωσε ότι οι και δύο κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

«Είναι ζωτικής σημασίας ότι η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες που συνδέονται με την ιστορία, θα συνεργαστούν για να καθορίστεί η οικονομία του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Μόντι.

«Στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις που επηρεάζουν άμεσα το εμπόριο. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μαζί μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις επιστημονικές μας δυνάμεις και την τεχνολογική δύναμη για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες».

Χορήγηση της βίζας

Απογοήτευση υπάρχει στο Νέο Δελχί σχετικά με τους περιορισμούς της βίζα στους φοιτητές που θέλουν να παραμείνουν στη Βρετανία, μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών, γεγονός που έχει οδηγήσει στη μείωση των εγγεγραμμένων φοιτητών κατά 50%.

Οι αντιδράσεις των Βρετανών για τα επίπεδα μετανάστευσης, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης επηρέασαν καθοριστικά το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Η Μέι, ωστόσο, δήλωσε ότι η Βρετανία έχει ήδη παραχωρήσει ειδικό καθεστώς στους ινδούς πολίτες, επιτρέποντάς τους να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση που εκδίδεται την ίδια ημέρα.

«Είναι κρίσιμης σημασίας το ότι οι άνθρωποι που χρειάζεται να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών μας να μπορούν να το πραγματοποιήσουν», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις αναμένεται επίσης να υπογράψουν μια συμφωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης για την πνευματική ιδιοκτησία και να ξεκινήσουν συνεργασία που θα βοηθήσει την Ινδία να αναπτύξει το πολεοδομικό σχέδιο των «έξυπνων πόλεων».