Επίσκεψη Πούτιν στη Βουδαπέστη – ενέργεια και TurkStream στην ατζέντα

[euro2day.gr]

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί σήμερα με τον Βίκτορ Ορμπάν (30 Οκτωβρίου), συνοδευόμενος από τον επί-ετών υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έφτασε ήδη την Τρίτη (29 Οκτωβρίου). Τόσο η ρωσική όσο και η ουγγρική πρωθυπουργία έχουν ήδη συναντηθεί επανειλημμένα.

Ο Ορμπάν και ο Πούτιν αναμένεται να συζητήσουν την επέκταση του σταθμού Paks II, που κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική Rosatom, καθώς και τις διώξεις των χριστιανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο και την πιθανή κατασκευή ενός νέου τμήματος του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream στην Ουγγαρία.

Εάν κατασκευαστεί, ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς οι συνομιλίες για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση διαμετακόμισης με το Κίεβο βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει επίσης την υπογραφή μιας συμφωνίας ρύθμισης για τα μολυσμένα πετρέλαια, αναφέρει το Reuters.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Το Reuters ανέφερε πηγή η οποία δήλωσε ότι ένας από τους στόχους ήταν να συμφωνηθεί ο αγωγός TurkStream. «Ο Πούτιν πρέπει να συμφωνήσει με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τον αγωγό», ανέφερε η πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto είπε στο Reuters ότι η TurkStream πρέπει να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλγαρία, διότι αυτό θα ανοίξει μια πρόσθετη διαδρομή παράδοσης στην Ουγγαρία, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε ρωσικές μεταφορές φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ter Szijjártó δήλωσε ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας είναι διαφανείς και «σύμφωνοι με τα συμφέροντα της ουγγρικής οικονομίας και των εγχώριων επιχειρήσεων». Ο κ. Szijjártó πρόσθεσε ότι ενώ η Ευρώπη υπογράμμισε τις διαμάχες της με τη Ρωσία, τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη ανέπτυσσαν ήσυχα στενή συνεργασία με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι το ολλανδό-ρωσικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 23% από το 2017, ενώ το γαλλο-ρωσικό και γερμανο-ρωσικό εμπόριο κατά 40% και 56% αντίστοιχα.

Η υπουργός Υγείας της Ρωσίας, Βερόνικα Σβόρτσοβα χαρακτήρισε την Ουγγαρία βασικό εταίρο στην Κεντρική Ευρώπη, τονίζοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια, με τον κύκλο εργασιών της να φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόνισε ότι η ενέργεια είναι ένας κρίσιμος τομέας συνεργασίας, ιδίως η πυρηνική ενέργεια και το σχέδιο αναβάθμισης της πυρηνικής μονάδας Paks II της Ουγγαρίας.